kakaowy
Korpus Języka Polskiego PWN
Autentyczne przykłady użycia w piśmie i mowie zgromadzone w Korpusie
- ... czekoladzie
Mleczko w czekoladzie
SKŁAD:
CUKIER, SYROP, TŁUSZCZ,
ALBUMINA, POLEWA
KAKAOWA, MLEKO,
AGAR-AGAR
ESENCJE.
Masa netto / : 450 g BN-88... - ... tak jak u białych? A może jakaś inna, na przykład kakaowa? Korzystając z okazji, że obok siedzi samiec, czyli ja, zapytano...
- ... 60-957 Poznań
CZEKOLADA PEŁNA NATURALNA GORZKA
PL Surowce: miazga kakaowa, cukier, kakao, tłuszcz kakaowy, emulgator (lecytyna), aromat (etylowanilina), sztucznie aromatyzowana... - ... zgrzewie.
Wafel
DUET Wafel
SKŁAD:cukier, syrop, tłuszcz, albumina, polewa kakaowa, mleko, substancje żelujące, esencje, mąka.
ZPC "ARC - MON" 05 - 900...
- ... CZEKOLADA PEłNA MLECZNA
SKŁADNIKI: cukier, tłuszcz kakaowy, serwatka demineralizowana, miazga kakaowa, mleko w proszku pełne, emulgator (lecytyna sojowa) aromat (wanilina).
Najlepiej... - ... kuwertura mleczna (cukier, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku pełne, miazga kakaowa, serwatka w proszku, emulgator: lecytyna E 322, aromat identyczny z...
- ... 195 st. C przez 30 minut. Po ostudzeniu polać polewą kakaową. : (6 dag czekolady gorzkiej, 4 dag czekolady mlecznej, 6 dag...
- ... Bajeczny - batonik jak miłe wspomnienie z dzieciństwa
Biała czekolada - masło kakaowe bez miazgi kakaowej, z dodatkiem cukru i mleka
Bombonierka - pierwszą... - ... tropikalnych na południe od Veracruz n wybrzeżu Zatoki Meksykańskiej. Drzewa kakaowe wymagają gorącego, wilgotnego klimatu i dużo cienia, a takie właśnie...
- ... Dosłodzić do smaku.
Smacznego!
75 g
netto
Wykaz składników:
ziarno kakaowe -
- zawartość tłuszczu 10 - 12%
Najlepiej spożyć przed... - ... tu czekoladziarnie, a z czasem fabryki tego smakołyku.
Przełom
Ziarno kakaowe zawiera dużo tłuszczu i zmielone bardzo trudno rozpuszcza się w... - ... to za życie?
Skąd się bierze czekolada?
Podstawą jest ziarno kakaowe...
...surowiec gotowy do produkcji
Wiadomo, że kakao to proszek, który... - ... zapachowe
L
Lody czekoladowe - najzimniejszy sposób wykorzystywania czekolady
M
Masło kakaowe - tłuszcz zawarty w miazdze kakaowej; główny składnik białej czekolady
P... - ... dla ludzi.
Majowie jako pierwsi przyrządzili gorzki napój z ziarna kakaowego, którym delektowali się królowie i arystokraci. Uświetniali nim także uroczystości... - ... słodycze.
Nasze propozycje na deser: ekstrakt dodajemy do czekoladowego lub kakaowego budyniu.
Piernik: ekstrakt dodany do przygotowanego ciasta zastąpi cukier i... - ... jego istnieniu zawdzięczamy rozkosze naszego podniebienia.
Wrażliwe drzewko
Uprawa ziarna kakaowego wymaga szczególnych warunków. Wrażliwe drzewko Theobroma cacao najlepiej czuje się... - ... ziarno trafia do fabryki czekolady. Aby poznać proces przekształcania ziarna kakaowego w gotowy wyrób, zajrzyjmy do świata czekoladowej przyjemności.
Najpierw czyścimy... - ... trudno rozpuszcza się w płynach. Odkrycie metody produkcji beztłuszczowego proszku kakaowego stało się krokiem milowym w przemyśle czekoladowym. W 1828 roku...
- ... z wdzięcznością przyjął od Maksa szarlotkę, kawę i kieliszek likieru kakaowego. Po wstępnych raportach i ustaleniach było jasne, że nic nie...
- ... kwadraty z ciasta, zalej je syropem morelowym, wyłóż warstwę kremu kakaowego, posyp owocami kandyzowanymi, przykryj kwadratami ciasta, białym kremem śmietanowym i...