Parametry wyszukiwania

W kontekście wyrażenia
Długość cytatu
kakaowy
Znaleziono 35 wyników.

Korpus Języka Polskiego PWN

Autentyczne przykłady użycia w piśmie i mowie zgromadzone w Korpusie
  • ... czekoladzie
    Mleczko w czekoladzie
    SKŁAD:
    CUKIER, SYROP, TŁUSZCZ,
    ALBUMINA, POLEWA
    KAKAOWA, MLEKO,
    AGAR-AGAR
    ESENCJE.
    Masa netto / : 450 g BN-88...
  • ... tak jak u białych? A może jakaś inna, na przykład kakaowa? Korzystając z okazji, że obok siedzi samiec, czyli ja, zapytano...
  • ... 60-957 Poznań
    CZEKOLADA PEŁNA NATURALNA GORZKA
    PL Surowce: miazga
    kakaowa, cukier, kakao, tłuszcz kakaowy, emulgator (lecytyna), aromat (etylowanilina), sztucznie aromatyzowana...
  • ... zgrzewie.


    Wafel
    DUET Wafel
    SKŁAD:cukier, syrop, tłuszcz, albumina, polewa
    kakaowa, mleko, substancje żelujące, esencje, mąka.
    ZPC "ARC - MON" 05 - 900...
  • ... CZEKOLADA PEłNA MLECZNA
    SKŁADNIKI: cukier, tłuszcz kakaowy, serwatka demineralizowana, miazga
    kakaowa, mleko w proszku pełne, emulgator (lecytyna sojowa) aromat (wanilina).
    Najlepiej...
  • ... kuwertura mleczna (cukier, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku pełne, miazga kakaowa, serwatka w proszku, emulgator: lecytyna E 322, aromat identyczny z...
  • ... 195 st. C przez 30 minut. Po ostudzeniu polać polewą kakaową. : (6 dag czekolady gorzkiej, 4 dag czekolady mlecznej, 6 dag...
  • ... Bajeczny - batonik jak miłe wspomnienie z dzieciństwa
    Biała czekolada - masło
    kakaowe bez miazgi kakaowej, z dodatkiem cukru i mleka
    Bombonierka - pierwszą...
  • ... tropikalnych na południe od Veracruz n wybrzeżu Zatoki Meksykańskiej. Drzewa kakaowe wymagają gorącego, wilgotnego klimatu i dużo cienia, a takie właśnie...
  • ... Dosłodzić do smaku.
    Smacznego!
    75 g
    netto
    Wykaz składników:
    ziarno
    kakaowe -
    - zawartość tłuszczu 10 - 12%
    Najlepiej spożyć przed...
  • ... tu czekoladziarnie, a z czasem fabryki tego smakołyku.
    Przełom
    Ziarno
    kakaowe zawiera dużo tłuszczu i zmielone bardzo trudno rozpuszcza się w...
  • ... to za życie?
    Skąd się bierze czekolada?
    Podstawą jest ziarno
    kakaowe...
    ...surowiec gotowy do produkcji
    Wiadomo, że kakao to proszek, który...
  • ... zapachowe
    L
    Lody czekoladowe - najzimniejszy sposób wykorzystywania czekolady
    M
    Masło
    kakaowe - tłuszcz zawarty w miazdze kakaowej; główny składnik białej czekolady
    P...
  • ... dla ludzi.
    Majowie jako pierwsi przyrządzili gorzki napój z ziarna
    kakaowego, którym delektowali się królowie i arystokraci. Uświetniali nim także uroczystości...
  • ... słodycze.
    Nasze propozycje na deser: ekstrakt dodajemy do czekoladowego lub
    kakaowego budyniu.
    Piernik: ekstrakt dodany do przygotowanego ciasta zastąpi cukier i...
  • ... jego istnieniu zawdzięczamy rozkosze naszego podniebienia.
    Wrażliwe drzewko
    Uprawa ziarna
    kakaowego wymaga szczególnych warunków. Wrażliwe drzewko Theobroma cacao najlepiej czuje się...
  • ... ziarno trafia do fabryki czekolady. Aby poznać proces przekształcania ziarna kakaowego w gotowy wyrób, zajrzyjmy do świata czekoladowej przyjemności.
    Najpierw czyścimy...
  • ... trudno rozpuszcza się w płynach. Odkrycie metody produkcji beztłuszczowego proszku kakaowego stało się krokiem milowym w przemyśle czekoladowym. W 1828 roku...
  • ... z wdzięcznością przyjął od Maksa szarlotkę, kawę i kieliszek likieru kakaowego. Po wstępnych raportach i ustaleniach było jasne, że nic nie...
  • ... kwadraty z ciasta, zalej je syropem morelowym, wyłóż warstwę kremu kakaowego, posyp owocami kandyzowanymi, przykryj kwadratami ciasta, białym kremem śmietanowym i...
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego