mulenie
Korpus Języka Polskiego PWN
Autentyczne przykłady użycia w piśmie i mowie zgromadzone w Korpusie
- ... 42 53
19 RL XII. 1992 95 tys./km alarm, Mul-T-Lock, radio serwisowany, pełna dokumentacja niebieskoszary 636 59 19... - ... r. 37 26 10
Polonez caro 96 r, 52 tys. Mul-T-Lock oznakowany, immobiliser, pierwszy właściciel 0-602 35 55... - ... dałbym, gdyby to była taka robota na miejscu, taka wiesz, muląca, wiesz, takie jakieś składanie, montowanie na miejscu, siedzenie po prostu...
- ... bagietką.
(4 porcje) T.M
Sałatka z selerem
1 puszka muli w sosie własnym lub w innej zalewie, 1 seler (30... - ... z cytryny
SOS:
2-3 łyżki oliwy pozostałej po osączeniu muli, 2 łyżki białego octu winnego 6-procentowego, 1/2 łyżeczki... - ... bagietką.
(6 porcji) E.G.
Mule w sałatce
2 opakowania muli w oliwie (po 10 dag), 2 pomidory (20 dag), 1... - ... prowadziliśmy już 10 punktami, ale nie udało się wygrać - narzekał Muli Katzurin, trener Idei.
Mecz był bardzo zacięty. Koszykarze obu zespołów... - ... już dawno na takim luzie nie wygrali ze Stalą. Trener Muli Katzurin nie był jednak zadowolony. - Po przerwie świąteczniej nie jesteśmy...
- ... T.M
Mule z cebulką i selerem naciowym
1 kg muli w muszlach, 1 łodyga selera naciowego (15 dag), 1 cebula... - ... dag), 1 mała główka sałaty lollo rosso, 1 puszka podwędzanych muli w oliwie (30 dag), 1 cebula czerwona (7 dag), 2...
- ... lekko urażonego kucharza. Czarodziejka nie chciała bowiem ani ostryg, ani muli, ani marynowanego we własnym soku łososia, ani zupy z trigli...
- ... wita nie z każdym na priv
co ci?
ale dzisiaj muli
niech zapamiętają niektórzy, nie gadam na temat sexu na privie... - ... ma swe kursy kulinarne. Można zostać mistrzem kuchni prowansalskiej, znawcą muli i ostryg, specjalistą od serów albo koneserem win. To ostatnie...
- ... trzeba się zdrzemnąć
tia
kto
nawsuwała się wszystkiego a teraz muli
fari jadłaś coś
nie
bo ja teraz
zasnął?
nie jadłam... - ... łyżki soku z cytryny, 3 łyżki oleju pozostałego po osączeniu muli, kilka gałązek koperku, sól, pieprz
Małże osączyć z oleju i... - ... we własnym soku, upiec w piekarniku albo na ruszcie (muszle muli są żaroodporne). Mięso muli konserwowych jest mniej jędrne niż świeżych...
- ... muli konserwowych jest mniej jędrne niż świeżych, ale zachowuje kształt muli żywych. Mule konserwowe (w sosie własnym, wędzone i w rozmaitych...
- ... ale na pewno łatwym, acz niebanalnym daniem jest
ZUPA Z MULI
1 puszka lub 1 słoik muli w sosie własnym, 4... - ... których aż kilka tysięcy jadalnych.
Możemy więc wybierać wśród ostryg, muli, przegrzebków, znanych jako muszle świętego Jakuba, i sercówek... A ponadto...