smakowa��
Korpus Języka Polskiego PWN
Autentyczne przykłady użycia w piśmie i mowie zgromadzone w Korpusie
- ... najpierw na wstążki, potem na nieregularne drobinki. Obniża to walory smakowe. Zaletą takich młynków jest cena - w wersji podstawowej tylko kilkadziesiąt...
- ... nasze polskie to są takie nie wiem, chyba chemicznie doprawiane smakowe i zapach...
To znaczy jest jeden earl grey, panie Maćku... - ... dodaje się do niej aromat szynki. Masarze szczególnie cenią zapachowo-smakowe produkty firmy Givaudan-Roure, znanej choćby z wykreowania bardzo popularnych...
- ... sałatek oraz zup. Używany w kuchniach całego świt, podnosi walory smakowe każdej potrawy.
Składniki: kolendra, gorczyca bil, kminek, pieprz turecki, korzeń...
- ... rozpoznający chemiczne własności pokarmów.
Receptoryczna część analizatora smakowego to komórki smakowe
rozmieszczone na języku, a nadto: w śluzówce jamy ustnej, na... - ... jest jednym z krajów o największym spożyciu herbaty. Niestety, walory smakowe herbaty wyparły z powszechnej świadomości jej walory lecznicze. Herbata zawiera...
- ... poddać konszowaniu, czyli mieszaniu płynnej czekolady, co wzmacnia jej walory smakowe i zapachowe, dodaje łagodności i aksamitnej gładkości. W tej fazie...
- ... spotkać w obrębie skóry. U wyższych kręgowców (ptaki, ssaki) kubki smakowe występują nie tylko w brodawkach smakowych języka, lecz także w...
- ... niezastąpione dla smakoszy, kucharzy albo tych, którzy lubią autentyczne przeżycia smakowe.
Każdy młynek wyposażony jest w mechanizm CrushGrind. Opiera się on... - ... na aranżację świątecznego stołu
Świeżo mielone przyprawy - to optymalne przeżycia smakowe
spicy spoon świat smaków
Przyprawy Spicy Spoon
Przyprawy przez wieki... - ... klepki w beczce. Komórki podporowe wewnętrzne leżą w środku kubka smakowego i mają kształt bardziej walcowaty. Jądra komórek podporowych są duże...
- ... substancje działające na zmysł smaku wymagają do wywołania odpowiedniego wrażenia smakowego o wiele silniejszego stężenia niż substancje zapachowe do wywołania odczucia...
- ... wynika z tego, że przy takim zasoleniu jest możliwość jej smakowego określenia. Z kolei 24,7& permil; to wartość graniczna, przy...
- ... i liczne okrągłe pęcherzyki. Na powierzchni zwróconej w stronę otworka smakowego znajdują się liczne, długie mikrokosmki (microvilli), pokryte błoną komórkową. Przestrzenie...
- ... zwróconej do otworka smakowego i układają się na obwodzie kubka smakowego podobnie jak klepki w beczce. Komórki podporowe wewnętrzne leżą w...
- ... zmysłowe mają odrębne progi podrażnienia; jest on wysoki dla zmysłu smakowego a niski dla zmysłu powonienia. Wynika stąd, iż substancje działające...
- ... podstawowej, zwężają się natomiast w części powierzchownej zwróconej do otworka smakowego i układają się na obwodzie kubka smakowego podobnie jak klepki...
- ... Smak to zmysł rozpoznający chemiczne własności pokarmów.
Receptoryczna część analizatora smakowego to komórki smakowe
rozmieszczone na języku, a nadto: w śluzówce... - ... szczyptą mięty, stając się tajemniczym napojem o zmiennej nucie zapachowo-smakowej, zapewniającej świeży oddech i orzeźwienie. Doskonały w formie mrożonej. Honey...
- ... natężeniu, oraz "cierpkość", czyli smak
ostry kwaśno-gorzki.
Proces kompensacji smakowej polega na tłumieniu jednych wrażeń przez
drugie - np. słodycz wypiera...