Parametry wyszukiwania

W kontekście wyrażenia
Długość cytatu
smakowa��
Znaleziono 151 wyników.

Korpus Języka Polskiego PWN

Autentyczne przykłady użycia w piśmie i mowie zgromadzone w Korpusie
  • ... najpierw na wstążki, potem na nieregularne drobinki. Obniża to walory smakowe. Zaletą takich młynków jest cena - w wersji podstawowej tylko kilkadziesiąt...
  • ... nasze polskie to są takie nie wiem, chyba chemicznie doprawiane smakowe i zapach...
    To znaczy jest jeden earl grey, panie Maćku...
  • ... dodaje się do niej aromat szynki. Masarze szczególnie cenią zapachowo-smakowe produkty firmy Givaudan-Roure, znanej choćby z wykreowania bardzo popularnych...
  • ... sałatek oraz zup. Używany w kuchniach całego świt, podnosi walory smakowe każdej potrawy.
    Składniki: kolendra, gorczyca bil, kminek, pieprz turecki, korzeń...
  • ... rozpoznający chemiczne własności pokarmów.
    Receptoryczna część analizatora smakowego to komórki
    smakowe
    rozmieszczone na języku, a nadto: w śluzówce jamy ustnej, na...
  • ... jest jednym z krajów o największym spożyciu herbaty. Niestety, walory smakowe herbaty wyparły z powszechnej świadomości jej walory lecznicze. Herbata zawiera...
  • ... poddać konszowaniu, czyli mieszaniu płynnej czekolady, co wzmacnia jej walory smakowe i zapachowe, dodaje łagodności i aksamitnej gładkości. W tej fazie...
  • ... spotkać w obrębie skóry. U wyższych kręgowców (ptaki, ssaki) kubki smakowe występują nie tylko w brodawkach smakowych języka, lecz także w...
  • ... niezastąpione dla smakoszy, kucharzy albo tych, którzy lubią autentyczne przeżycia smakowe.
    Każdy młynek wyposażony jest w mechanizm CrushGrind. Opiera się on...
  • ... na aranżację świątecznego stołu


    Świeżo mielone przyprawy - to optymalne przeżycia
    smakowe
    spicy spoon świat smaków
    Przyprawy Spicy Spoon
    Przyprawy przez wieki...
  • ... klepki w beczce. Komórki podporowe wewnętrzne leżą w środku kubka smakowego i mają kształt bardziej walcowaty. Jądra komórek podporowych są duże...
  • ... substancje działające na zmysł smaku wymagają do wywołania odpowiedniego wrażenia smakowego o wiele silniejszego stężenia niż substancje zapachowe do wywołania odczucia...
  • ... wynika z tego, że przy takim zasoleniu jest możliwość jej smakowego określenia. Z kolei 24,7& permil; to wartość graniczna, przy...
  • ... i liczne okrągłe pęcherzyki. Na powierzchni zwróconej w stronę otworka smakowego znajdują się liczne, długie mikrokosmki (microvilli), pokryte błoną komórkową. Przestrzenie...
  • ... zwróconej do otworka smakowego i układają się na obwodzie kubka smakowego podobnie jak klepki w beczce. Komórki podporowe wewnętrzne leżą w...
  • ... zmysłowe mają odrębne progi podrażnienia; jest on wysoki dla zmysłu smakowego a niski dla zmysłu powonienia. Wynika stąd, iż substancje działające...
  • ... podstawowej, zwężają się natomiast w części powierzchownej zwróconej do otworka smakowego i układają się na obwodzie kubka smakowego podobnie jak klepki...
  • ... Smak to zmysł rozpoznający chemiczne własności pokarmów.
    Receptoryczna część analizatora
    smakowego to komórki smakowe
    rozmieszczone na języku, a nadto: w śluzówce...
  • ... szczyptą mięty, stając się tajemniczym napojem o zmiennej nucie zapachowo-smakowej, zapewniającej świeży oddech i orzeźwienie. Doskonały w formie mrożonej. Honey...
  • ... natężeniu, oraz "cierpkość", czyli smak
    ostry kwaśno-gorzki.

    Proces kompensacji
    smakowej polega na tłumieniu jednych wrażeń przez
    drugie - np. słodycz wypiera...
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego