smakowy
Korpus Języka Polskiego PWN
Autentyczne przykłady użycia w piśmie i mowie zgromadzone w Korpusie
- ... zbiorowego żywienia. Wymieniono takie powody, jak trudności przestrzegania diety, monotonia smakowa obiadów, nerwowość w spożywaniu związana z dużą liczbą korzystających ze...
- ... koenzym Q10/, sorbitol/substancja słodząca/, ksylitom/ substancja słodząca/, trusilemon/ substancja smakowa/, celulozę mikrokrystaliczną, talk, syrop glukozowy, krzemionkę koloidalną, cermophor RH40, stearynian...
- ... dzisiejszym rozumieniu tego słowa to mieszanka bardzo różnych elementów, kompozycja smakowa i kolorystyczna, nieraz bardzo zaskakująca. Współczesne pojęcie sałatki skomplikowało się...
- ... następująco:
1. jadalne - charakteryzują się regularnym kształtem bulw, wysoką wartością smakową, dużą zawartością białka;
2. przemysłowe - wysoka zawartość skrobi (20-25...
- ... się tak nazywać, ale również jako "brendi" zachowują wysoką klasę smakową. Na zdrowie!
Grappa
Grappę destyluje się z odpadów winnych. To... - ... i nie pozwalają na to, aby żuty pokarm omijał brodawki smakowe na grzbiecie języka.
Brodawki grzybowate są to uwypuklenia błony śluzowej... - ... cepa)
Cebula to jedno z najważniejszych i najpopularniejszych warzyw. Walory smakowe - ostry smak i zapach - oraz wartości zdrowotne i odżywcze czynią... - ... gdyż absorbuje mniej tłuszczu niż inne oleje oraz podnosi walory smakowe smażonej potrawy.
Dlatego, że ma najwyższą temperaturę dymienia 255&730;C... - ... potraw, by zmniejszyć kaloryczność posiłku, a także wzbogacić jego walory smakowe oraz ilość składników odżywczych.
5 porcji dziennie
Tyle właśnie powinnaś... - ... zbóż oraz... żołędzi stworzona jest dla tych, którzy cenią walory smakowe i aromatyczne prawdziwej kawy, a w trosce o swoje zdrowie...
- ... schorzeniom, np. w przebiegu zaburzeń jelitowych czy przy owrzodzeniu podudzi.
Smakowe - dotyczy okolic nosa, czoła i warg. Na ogół przyczyną jego... - ... Otrzymany proszek przesiewa się i pakuje. Często stosuje się dodatki smakowe.
Sery wytwarza się przez strącanie z mleka kazeiny po zaprawieniu... - ... Znawcy uważają, że warstwa tłuszczu na szynce podnosi jej walory smakowe, ponieważ powoduje u konsumenta zwiększone wydzielanie śliny wzmagając wrażenie soczystości...
- ... są przez kwas winowy, który z jednej strony podnosi walory smakowe preparatu, z drugiej wzmaga działanie dwóch podstawowych składników aktywnych. - Strepsils...
- ... u świni i psa. U konia, przeżuwaczy i świni kubki smakowe występują tylko w nabłonku wału brodawki. W tkance łącznej brodawek...
- ... sprowadza na polski rynek takie ciekawostki jak trawę cytrynową, dodatki smakowe, tzw. słodkie zioło (200 razy słodsze od cukru i całkowicie...
- ... ściany gardła, nagłośni, podniebienia miękkiego i łuków podniebienno-językowych. Kubki smakowe rozwijają się z elementów zarodkowej tkanki glejowej. Mają one rozmaity...
- ... podawać lekko twardawy, co pozwala w pełni docenić jego walory smakowe.
Czas gotowania: 3 minuty.
Masa netto:
500 g e
PRODUKT... - ... średnicy oczek 5,25 mm
Kawy smakowe (świeżo palone)
Kawy smakowe
arabici z gatunku kolumbia excelso medelin. średnio palone z dodatko...