Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 4
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
miejscu.
Uwędzoną szynkę umyć, moczyć w wodzie 24 godz., osączyć, zalać wrzątkiem i gotować, licząc po 1 godz. wrzenia na 1 kg szynki. Płyn powinien pokrywać szynkę. Wystudzić ją w wodzie, w której się gotowała.
Szynkę można gotować w wodzie z dodatkiem 2 szklanek czerwonego wytrawnego wina.

Mus z sosem śmietanowym
50 dag chudej szynki wędzonej, 2 jajka ugotowane na twardo, 1 cebula (6 dag), 3 łyżki drobnego groszku, 1 łyżka drobno posiekanego koperku, 15 dag masła; do przybrania: kilka liści sałaty, 1/2 cytryny, 1 jajko ugotowane na twardo, 1 pomidor (6 dag)
GALARETA:
4 szklanki odtłuszczonego wywaru z gotowanej
miejscu.<br>Uwędzoną szynkę umyć, moczyć w wodzie 24 godz., osączyć, zalać wrzątkiem i gotować, licząc po 1 godz. wrzenia na 1 kg szynki. Płyn powinien pokrywać szynkę. Wystudzić ją w wodzie, w której się gotowała.<br>Szynkę można gotować w wodzie z dodatkiem 2 szklanek czerwonego wytrawnego wina.<br><br>&lt;tit1&gt;Mus z sosem śmietanowym&lt;/tit1&gt;<br>50 dag chudej szynki wędzonej, 2 jajka ugotowane na twardo, 1 cebula (6 dag), 3 łyżki drobnego groszku, 1 łyżka drobno posiekanego koperku, 15 dag masła; do przybrania: kilka liści sałaty, 1/2 cytryny, 1 jajko ugotowane na twardo, 1 pomidor (6 dag)<br>GALARETA:<br>4 szklanki odtłuszczonego wywaru z gotowanej
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego