miejscu.<br>Uwędzoną szynkę umyć, moczyć w wodzie 24 godz., osączyć, zalać wrzątkiem i gotować, licząc po 1 godz. wrzenia na 1 kg szynki. Płyn powinien pokrywać szynkę. Wystudzić ją w wodzie, w której się gotowała.<br>Szynkę można gotować w wodzie z dodatkiem 2 szklanek czerwonego wytrawnego wina.<br><br><tit1>Mus z sosem śmietanowym</tit1><br>50 dag chudej szynki wędzonej, 2 jajka ugotowane na twardo, 1 cebula (6 dag), 3 łyżki drobnego groszku, 1 łyżka drobno posiekanego koperku, 15 dag masła; do przybrania: kilka liści sałaty, 1/2 cytryny, 1 jajko ugotowane na twardo, 1 pomidor (6 dag)<br>GALARETA:<br>4 szklanki odtłuszczonego wywaru z gotowanej