Typ tekstu: Prasa
Tytuł: CKM
Nr: 6
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
Właściwie nie różni się wiele od whisky europejskiej, a swoją nazwę zawdzięcza niejakiemu Aristophenesowi Q. Bourbonowi III, który w czasach wojny secesyjnej produkował czekoladki w stanie Kentucky. Whisky sprzedawana pod ogólną nazwą Kentucky Straight Bourbon jest niezwykle popularnym napitkiem amerykańskim. Najbardziej chodliwymi jego gatunkami są Four Roses i Jim Beam.

Ameryka, Ameryka
Znawcy tematu traktują ten gatunek jako "zamorską postkolonialną imitację" oryginalnych gatunków europejskich, wytwarzaną w Tennessee. Sipping whisky (whisky do sączenia) jest produkowana z kukurydzy, żyta i słodu jęczmiennego. Do niektórych gatunków dodaje się kwasu octowego. Tennessee słynie z tego, że jest mocnym trunkiem o gorzkim smaku, stąd nazwa wspominająca
Właściwie nie różni się wiele od whisky europejskiej, a swoją nazwę zawdzięcza niejakiemu Aristophenesowi Q. Bourbonowi III, który w czasach wojny secesyjnej produkował czekoladki w stanie Kentucky. Whisky sprzedawana pod ogólną nazwą Kentucky Straight Bourbon jest niezwykle popularnym napitkiem amerykańskim. Najbardziej chodliwymi jego gatunkami są Four Roses i Jim Beam.<br><br>Ameryka, Ameryka<br>Znawcy tematu traktują ten gatunek jako "zamorską postkolonialną imitację" oryginalnych gatunków europejskich, wytwarzaną w Tennessee. Sipping whisky (whisky do sączenia) jest produkowana z kukurydzy, żyta i słodu jęczmiennego. Do niektórych gatunków dodaje się kwasu octowego. Tennessee słynie z tego, że jest mocnym trunkiem o gorzkim smaku, stąd nazwa wspominająca
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego