Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
W początkach XVII wieku odkryto ową specyficzną cechę organoleptyczną w destylacie tych win, ale dopiero w dwa wieki później przyjęła się nazwa alkoholu od stolicy regionu Cognac, czyli koniak. A cały ten niewielki w końcu region dzieli się na siedem podstawowych crus (rodzajów winnych trunków). Są to: Borderles, Fins Bois, Bon Bois, Bois Ordinaire, Bois Commen, oraz dwa główne o nazwach nieco zaskakujących przy koniaku, bo Grand Champagne i Petite Champagne. Porządku produkcji pilnuje specjalny urząd (Bureau National Interprofessionel du Cognac) z wyjątkowo skrupulatnym nadzorem.
Powierzchnia ogólna winnic koniakowych wynosi około 90 tysięcy hektarów, co pozwala na wytworzenie około 10 milionów
W początkach XVII wieku odkryto ową specyficzną cechę organoleptyczną w destylacie tych win, ale dopiero w dwa wieki później przyjęła się nazwa alkoholu od stolicy regionu Cognac, czyli koniak. A cały ten niewielki w końcu region dzieli się na siedem podstawowych crus (rodzajów winnych trunków). Są to: Borderles, Fins Bois, Bon Bois, Bois Ordinaire, Bois Commen, oraz dwa główne o nazwach nieco zaskakujących przy koniaku, bo Grand Champagne i Petite Champagne. Porządku produkcji pilnuje specjalny urząd (Bureau National Interprofessionel du Cognac) z wyjątkowo skrupulatnym nadzorem.<br> Powierzchnia ogólna winnic koniakowych wynosi około 90 tysięcy hektarów, co pozwala na wytworzenie około 10 milionów
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego