Typ tekstu: Książka
Autor: Bartkiewicz Bronisław
Tytuł: Oczyszczanie ścieków przemysłowych
Rok: 2002
fermentacyjnej i zadaje drożdżami. Po fermentacji młode piwo leżakuje. W czasie tej powolnej fermentacji wtórnej następuje wysycenie piwa wydzielającym się dwutlenkiem węgla, jego ostateczne sklarowanie i dojrzewanie. Gotowe piwo rozlewa się do beczek, butelek lub puszek.
Największym producentem piwa w Europie są Niemcy [60]. Na drugim miejscu znajduje się Wielka Brytania.
8.8.2.Pochodzenie, ilość i jakość ścieków
W browarach ścieki powstają praktycznie na wszystkich etapach produkcji. Jednym z istotnych czynników decydujacych o jakości ścieków są straty piwa, które zwiększają stężenie zanieczyszczeń w ściekach, gdyż BZT5 piwa pełnego to aż 80g tlenu na 1litr.
Źródłami ścieków stężonych są: leżakownia, warzelnia
fermentacyjnej i zadaje drożdżami. Po fermentacji młode piwo leżakuje. W czasie tej powolnej fermentacji wtórnej następuje wysycenie piwa wydzielającym się dwutlenkiem węgla, jego ostateczne sklarowanie i dojrzewanie. Gotowe piwo rozlewa się do beczek, butelek lub puszek.<br>Największym producentem piwa w Europie są Niemcy [60]. Na drugim miejscu znajduje się Wielka Brytania.<br>&lt;tit1&gt;8.8.2.Pochodzenie, ilość i jakość ścieków&lt;/&gt;<br>W browarach ścieki powstają praktycznie na wszystkich etapach produkcji. Jednym z istotnych czynników decydujacych o jakości ścieków są straty piwa, które zwiększają stężenie zanieczyszczeń w ściekach, gdyż BZT5 piwa pełnego to aż 80g tlenu na 1litr.<br>Źródłami ścieków stężonych są: leżakownia, warzelnia
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego