Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kurier Szczeciński
Nr: 29/03
Miejsce wydania: Szczecin
Rok: 2002
śniadania, wszyscy dzielili się święconym, a głównym daniem tego posiłku był gotowany żur z jajkiem, kiełbasą i skrobanym świeżym korzeniem chrzanu. Ozdobne mazurki z kajmakiem i drożdżowe baby dodawały zapachu i smaku tym świętom. Święta kończyły się zwykle mokrym śmigusem-dyngusem, kiedy w wielkanocny poniedziałek najbliższa rodzina odwiedzała się nawzajem. Dorośli skupiali się wokół stołu, a dzieci zalewały wodą, co się tylko dało. Wielkanoc to dla mnie zawsze czas otwarcia na jasne i dobre, na nową perspektywę, na światło.

Wielkanoc w Meksyku

Dr inż. Alberto Lozano Platonoff, Meksykanin, naukowiec Uniwersytetu Szczecińskiego: Meksykanie ustalili inny ranking świąt niż Polacy. Najważniejsza jest Wielkanoc
śniadania, wszyscy dzielili się święconym, a głównym daniem tego posiłku był gotowany żur z jajkiem, kiełbasą i skrobanym świeżym korzeniem chrzanu. Ozdobne mazurki z kajmakiem i drożdżowe baby dodawały zapachu i smaku tym świętom. Święta kończyły się zwykle mokrym śmigusem-dyngusem, kiedy w wielkanocny poniedziałek najbliższa rodzina odwiedzała się nawzajem. Dorośli skupiali się wokół stołu, a dzieci zalewały wodą, co się tylko dało. Wielkanoc to dla mnie zawsze czas otwarcia na jasne i dobre, na nową perspektywę, na światło.&lt;/&gt;<br><br>&lt;tit&gt;Wielkanoc w Meksyku&lt;/&gt;<br><br>Dr inż. Alberto Lozano Platonoff, Meksykanin, naukowiec Uniwersytetu Szczecińskiego: &lt;q&gt;Meksykanie ustalili inny ranking świąt niż Polacy. Najważniejsza jest Wielkanoc
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego