Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Fakt
Nr: 02.02 (28)
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2004
curry.

Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować, ostudzić i przecisnąć przez prasę. Szpinak rozmrozić i odcisnąć, wymieszać z siekaną rucoli i ziemniakami, dodać jaja i mąkę, gałkę muszkatołową. Zagnieść ciasto, ale bardzo krótko, żeby nie zrobiło się zbyt luźne.
Krewetki posiekać i przesmażyć na oliwie z selerem, chilli, imbirem i śmietaną, ostudzić.
Formować z ciasta płaty grubości ok. 2 mm i wycinać serca (musimy w tym celu przygotować szablony, mogą być z tektury), na każdy nakładamy odrobinę farszu smarujemy rozmąconym jajkiem i zlepiamy. Gotujemy 4 min we wrzącej osolonej wodzie.
Pozostałą część krewetek przesmażamy z cebulka i dodajemy śmietanę, curry i małą łyżeczkę
curry.&lt;/&gt;<br><br>&lt;tit1&gt;Sposób przygotowania:&lt;/&gt;<br>Ziemniaki ugotować, ostudzić i przecisnąć przez prasę. Szpinak rozmrozić i odcisnąć, wymieszać z siekaną rucoli i ziemniakami, dodać jaja i mąkę, gałkę muszkatołową. Zagnieść ciasto, ale bardzo krótko, żeby nie zrobiło się zbyt luźne.<br>Krewetki posiekać i przesmażyć na oliwie z selerem, chilli, imbirem i śmietaną, ostudzić.<br>Formować z ciasta płaty grubości ok. 2 mm i wycinać serca (musimy w tym celu przygotować szablony, mogą być z tektury), na każdy nakładamy odrobinę farszu smarujemy rozmąconym jajkiem i zlepiamy. Gotujemy 4 min we wrzącej osolonej wodzie.<br>Pozostałą część krewetek przesmażamy z cebulka i dodajemy śmietanę, curry i małą łyżeczkę
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego