Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Ozon
Nr: 5
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2005
bakteriofagi - pożeracze bakterii. Występują praktycznie wszędzie - w ludzkich płynach ustrojowych, wodzie, jedzeniu. W kiszonej kapuście jest ich oko-ło 30 gatunków.

Pierwszym, który je zaobserwował, był Ernest Hankin, brytyjski bakteriolog badający pod koniec XIX wieku ogniska cholery w Indiach. Naukowiec ze zdziwieniem stwierdził, że ludzie, którzy pili surową wodę z Gangesu, nie zapadali na tę chorobę. Dopiero po latach stało się jasne, że odporność tę wywołały maleńkie wirusy żyjące w mętnych wodach świętej rzeki.

Wrocławski Instytut PAN od początku lat 80. wyleczył bakteriofagami blisko dwa tysiące osób zakażonych szczepami bakterii opornych na antybiotyki. - Dysponujemy ponad 300 gatunkami bakteriofagów potrafiących zwalczać nawet
bakteriofagi - pożeracze bakterii. Występują praktycznie wszędzie - w ludzkich płynach ustrojowych, wodzie, jedzeniu. W kiszonej kapuście jest ich oko-ło 30 gatunków. <br><br>Pierwszym, który je zaobserwował, był Ernest Hankin, brytyjski bakteriolog badający pod koniec XIX wieku ogniska cholery w Indiach. Naukowiec ze zdziwieniem stwierdził, że ludzie, którzy pili surową wodę z Gangesu, nie zapadali na tę chorobę. Dopiero po latach stało się jasne, że odporność tę wywołały maleńkie wirusy żyjące w mętnych wodach świętej rzeki. <br><br>Wrocławski Instytut PAN od początku lat 80. wyleczył bakteriofagami blisko dwa tysiące osób zakażonych szczepami bakterii opornych na antybiotyki. - Dysponujemy ponad 300 gatunkami bakteriofagów potrafiących zwalczać nawet
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego