Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 10
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
pozostawiając około 3 cm wolnego brzegu), następnie jabłkami, cukrem, rodzynkami i migdałami. Zwinąć roladę, brzegi ciasta posmarować białkiem i zlepić.
Formę do pieczenia opłukać zimną wodą i ułożyć w niej roladę. Jajko roztrzepać i posmarować nim powierzchnię ciasta. Roladę piec około 30 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C.

JABŁKOWE SALAMI

2 jabłka (35 dag), 1 szklanka zmielonych włoskich orzechów, 3 łyżki posiekanych migdałów, 3 łyżki rodzynek, 1 szklanka cukru, sok i skórka otarta z 1/2 cytryny, 1 łyżeczka zmielonego cynamonu, 2 zmielone goździki; do wysypania stolnicy: 1/2 szklanki cukru pudru
Z cukru i 1/3 szklanki wody
pozostawiając około 3 cm wolnego brzegu), następnie jabłkami, cukrem, rodzynkami i migdałami. Zwinąć roladę, brzegi ciasta posmarować białkiem i zlepić.<br>Formę do pieczenia opłukać zimną wodą i ułożyć w niej roladę. Jajko roztrzepać i posmarować nim powierzchnię ciasta. Roladę piec około 30 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C.<br><br>&lt;tit&gt;JABŁKOWE SALAMI&lt;/&gt;<br><br>2 jabłka (35 dag), 1 szklanka zmielonych włoskich orzechów, 3 łyżki posiekanych migdałów, 3 łyżki rodzynek, 1 szklanka cukru, sok i skórka otarta z 1/2 cytryny, 1 łyżeczka zmielonego cynamonu, 2 zmielone goździki; do wysypania stolnicy: 1/2 szklanki cukru pudru<br>Z cukru i 1/3 szklanki wody
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego