Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kobieta i Życie
Nr: 20
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1972
cukier z odrobiną wody, rozprowadzić niewielką ilością gotowanej wody. Ciemny karmel wlać do sosu, dodając sól, cukier i kwasek do smaku. (karmel dodawać po trochu, by sos nabrał jasnozłotego koloru). Zgotować, odstawić.
Sos smakuje doskonale do serdelowej kiełbasy na gorąco, do kaszy gryczanej, lub do gotowanego ozora.

PRZEPIS DLA KASI
KOTLETY MIELONE
Jedna z łatwiejszych potraw mięsnych, zwłaszcza gdy możemy kupić gotowe mięso mielone cielęce lub wołowe z wieprzowym. To ostatnie jest zwykle zbyt tłuste i kotlety nie są wówczas smaczne. Z dobrego mięsa będą dobre kotlety. Nie znaczy to jednak, że na kotlety bierzemy polędwicę. Wybierając jednak mięso do zmielenia, trzeba
cukier z odrobiną wody, rozprowadzić niewielką ilością gotowanej wody. Ciemny karmel wlać do sosu, dodając sól, cukier i kwasek do smaku. (karmel dodawać po trochu, by sos nabrał jasnozłotego koloru). Zgotować, odstawić.<br>Sos smakuje doskonale do serdelowej kiełbasy na gorąco, do kaszy gryczanej, lub do gotowanego ozora.&lt;/div&gt;<br><br>&lt;div&gt;&lt;tit&gt;PRZEPIS DLA KASI&lt;/tit&gt;<br>&lt;tit1&gt;KOTLETY MIELONE&lt;/tit1&gt;<br>&lt;intro&gt;Jedna z łatwiejszych potraw mięsnych, zwłaszcza gdy możemy kupić gotowe mięso mielone cielęce lub wołowe z wieprzowym. To ostatnie jest zwykle zbyt tłuste i kotlety nie są wówczas smaczne. Z dobrego mięsa będą dobre kotlety. Nie znaczy to jednak, że na kotlety bierzemy polędwicę. Wybierając jednak mięso do zmielenia, trzeba
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego