Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 4
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
min. Agar odcisnąć i, mieszając, rozpuścić w gorącym kleiku ryżowym. Dodać 2 łyżki syropu klonowego. Cztery połówki orzechów odłożyć do przybrania. Pozostałe orzechy grubo posiekać, lekko uprażyć na suchej patelni, często mieszając. Skropić orzechy 4 łyżkami syropu klonowego i lekko skarmelizować na średnim ogniu. Gorące orzechy dodać do kleiku ryżowego. Lekko ostudzony kleik wymieszać następnie z sokiem z cytryny oraz serkiem homogenizowanym. Śmietanę ubić na sztywno i połączyć z ostudzonym kleikiem. Krem schłodzić w lodówce. Przed podaniem nałożyć do miseczek, przybrać odłożonymi połówkami orzechów i polać resztą syropu klonowego. Podawać w temperaturze pokojowej.
2. ZESTAW: zupa imbirowa z tofu, odświętna pieczeń
min. Agar odcisnąć i, mieszając, rozpuścić w gorącym kleiku ryżowym. Dodać 2 łyżki syropu klonowego. Cztery połówki orzechów odłożyć do przybrania. Pozostałe orzechy grubo posiekać, lekko uprażyć na suchej patelni, często mieszając. Skropić orzechy 4 łyżkami syropu klonowego i lekko skarmelizować na średnim ogniu. Gorące orzechy dodać do kleiku ryżowego. Lekko ostudzony kleik wymieszać następnie z sokiem z cytryny oraz serkiem homogenizowanym. Śmietanę ubić na sztywno i połączyć z ostudzonym kleikiem. Krem schłodzić w lodówce. Przed podaniem nałożyć do miseczek, przybrać odłożonymi połówkami orzechów i polać resztą syropu klonowego. Podawać w temperaturze pokojowej.<br>2. ZESTAW: zupa imbirowa z tofu, odświętna pieczeń
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego