Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Cosmopolitan
Nr: 09.00
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2000
inżynierii genetycznej. Okazało się, że połowa społeczeństwa uznała żywność transgeniczną za nienaturalną i niezdrową, drugie pięćdziesiąt procent opowiedziało się "za". Dokładnie tak samo jest wśród naukowców i lekarzy. Wielu z nich uważa, że produkty zmienione genetycznie nie są wartościowe i że poprawianie przyrody na siłę może obrócić się przeciwko nam. Przeciwnicy żywności transgenicznej podnoszą argument, że nauka nie rozwiała jeszcze wszystkich wątpliwości i nie jesteśmy na 100% pewni, czy nie jest szkodliwa. Nie ma na przykład pewności, czy zmieniona genetycznie żywność nie będzie przyczyną alergii albo czy nie spowoduje odporności na antybiotyki. Niektórzy naukowcy twierdzą, że żywność transgeniczna powinna być traktowana
inżynierii genetycznej. Okazało się, że połowa społeczeństwa uznała żywność transgeniczną za nienaturalną i niezdrową, drugie pięćdziesiąt procent opowiedziało się "za". Dokładnie tak samo jest wśród naukowców i lekarzy. Wielu z nich uważa, że produkty zmienione genetycznie nie są wartościowe i że poprawianie przyrody na siłę może obrócić się przeciwko nam. Przeciwnicy żywności transgenicznej podnoszą argument, że nauka nie rozwiała jeszcze wszystkich wątpliwości i nie jesteśmy na 100% pewni, czy nie jest szkodliwa. Nie ma na przykład pewności, czy zmieniona genetycznie żywność nie będzie przyczyną alergii albo czy nie spowoduje odporności na antybiotyki. Niektórzy naukowcy twierdzą, że żywność transgeniczna powinna być traktowana
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego