Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Glamour
Nr: 4
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2003
pianki z mleka, espresso w małym kieliszku (!), espresso corretto (czyli z "wkładem", a raczej "wlewem" alkoholowym), latte macchiato (gorące mleko z pianą skropione kawą)... Uwielbiam słuchać tych barowych "melorecytacji" przekrzykujących się ludzi. Kultura picia kawy ma we Włoszech wielowiekową tradycję, dlatego turysta musi być bardzo czujny, by nie popełnić gafy. Raz na zawsze trzeba zapamiętać: cappuccino nie posypuje się kakao czy cynamonem (to niemiecki zwyczaj), a pije się je tylko rano i później około siedemnastej, żeby "spaccare la fame" - zabić uczucie głodu. I basta! Ogromnym nietaktem jest zamówienie cappuccino po posiłku - wtedy możemy narazić się na nieprzyjemne uwagi kelnera. Natomiast każda pora jest
pianki z mleka, espresso w małym kieliszku (!), espresso corretto (czyli z "wkładem", a raczej "wlewem" alkoholowym), latte macchiato (gorące mleko z pianą skropione kawą)... Uwielbiam słuchać tych barowych "melorecytacji" przekrzykujących się ludzi. Kultura picia kawy ma we Włoszech wielowiekową tradycję, dlatego turysta musi być bardzo czujny, by nie popełnić gafy. Raz na zawsze trzeba zapamiętać: cappuccino nie posypuje się kakao czy cynamonem (to niemiecki zwyczaj), a pije się je tylko rano i później około siedemnastej, żeby "spaccare la fame" - zabić uczucie głodu. I basta! Ogromnym nietaktem jest zamówienie cappuccino po posiłku - wtedy możemy narazić się na nieprzyjemne uwagi kelnera. Natomiast każda pora jest
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego