liści, pooddzielać listki, umyć i osaczyć Liście z ziół przebrać. Z listków babki oberwać i odrzucić szypułki. Umyć starannie, osączyć. Olej lub oliwę wymieszać z musztardą, a następnie połączyć z jogurtem. Czosnek obrać, drobno posiekać, rozetrzeć z solą. Liście sałaty, babki i mniszka pokrajać w drobny makaronik, wyłożyć na salaterkę. Sos wymieszać ze szczypiorkiem i koperkiem, przyprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem i solą. Następnie polać nim sałatkę i od razu podawać na stół.<br><tit>SAŁATKA ZIOŁOWA</><br><hi rend="italic">3-4 jajka ugotowane na twardo, garść biedrzeńca, garść mniszka lekarskiego, pół garści krwawnika, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, 3 łyżki oliwy lub oleju, 3