Typ tekstu: Książka
Autor: Bartkiewicz Bronisław
Tytuł: Oczyszczanie ścieków przemysłowych
Rok: 2002
produkowany oddzielnie w zakładach słodowniczych i kupowany przez browary. Jego produkcja nie jest skomplikowana i polega na moczeniu i kiełkowaniu jęczmienia oraz suszeniu słodu. Wysuszony słód pozbawia się kiełków i poleruje.
We właściwym procesie produkcji piwa słód rozdrabnia się w śrutowniku i miesza w kadzi zaciernej z wodą na zacier. Zacier poddaje się filtracji i następnie otrzymany płyn w kadzi brzeczkowej gotuje się z dodatkiem chmielu. Otrzymuje się brzeczkę piwną. Dodatek chmielu nadaje piwu charakterystyczny gorzkawy smak i aromat oraz zwiększa jego trwałość.
Po kilku operacjach pośrednich (cedzenie, wirowanie, chłodzenie) brzeczkę zlewa się do kadzi fermentacyjnej i zadaje drożdżami. Po fermentacji
produkowany oddzielnie w zakładach słodowniczych i kupowany przez browary. Jego produkcja nie jest skomplikowana i polega na moczeniu i kiełkowaniu jęczmienia oraz suszeniu słodu. Wysuszony słód pozbawia się kiełków i poleruje.<br>We właściwym procesie produkcji piwa słód rozdrabnia się w śrutowniku i miesza w kadzi zaciernej z wodą na zacier. Zacier poddaje się filtracji i następnie otrzymany płyn w kadzi brzeczkowej gotuje się z dodatkiem chmielu. Otrzymuje się brzeczkę piwną. Dodatek chmielu nadaje piwu charakterystyczny gorzkawy smak i aromat oraz zwiększa jego trwałość.<br>Po kilku operacjach pośrednich (cedzenie, wirowanie, chłodzenie) brzeczkę zlewa się do kadzi fermentacyjnej i zadaje drożdżami. Po fermentacji
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego