Typ tekstu: Druki ulotne
Tytuł: reklamy kulinarne
Rok: 2003
drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać mleko, 1/4 maki, starannie wymieszać, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka i jajko utrzeć z cukrem na pulchną masę. Gdy objętość rozczynu zwiększy się dwukrotnie, wlać go do miski z mąką, dodać utarte żółtka i resztę mleka. Posoli, wyrobi ciasto. Zagniatać i wybijać ręką ciasto tak, by weszło jak najwięcej powietrza. Gdy ciasto ma gładką, lśniącą powierzchnię i odstaje od ręki, wlewać stopniowo stopiony letni tłuszcz, nie przerywając wyrabiania. Na koniec dodać wanilie i skórkę cytrynową.
Ciasto przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy objętość ciasta zwiększy się dwukrotnie, wyłożyć
drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać mleko, 1/4 maki, starannie wymieszać, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka i jajko utrzeć z cukrem na pulchną masę. Gdy objętość rozczynu zwiększy się dwukrotnie, wlać go do miski z mąką, dodać utarte żółtka i resztę mleka. Posoli, wyrobi ciasto. Zagniatać i wybijać ręką ciasto tak, by weszło jak najwięcej powietrza. Gdy ciasto ma gładką, lśniącą powierzchnię i odstaje od ręki, wlewać stopniowo stopiony letni tłuszcz, nie przerywając wyrabiania. Na koniec dodać wanilie i skórkę cytrynową.<br>Ciasto przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy objętość ciasta zwiększy się dwukrotnie, wyłożyć
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego