FASOLKI Z WANILIĄ</tit1><br>75 dag zielonej fasolki szparagowej, 1/2 laski wanilii, 2 łyżki masła, 1 cebula (10 dag), sól, pieprz<br>Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na połowie masła. Dodać fasolkę i dusić powoli 5 min, a następnie wlać 2 szklanki wrzątku i gotować na małym ogniu 45 min. Zupę przyprawić solą i pieprzem, zmiksować i przetrzeć przez sito. Wanilię drobno posiekać i utrzeć z resztą masła. Przed podaniem włożyć do zupy odrobinę masła waniliowego. Podawać z grzankami.<br><br><tit1>POTRAWKA Z INDYKA Z WINOGRONAMI I JAŁOWCEM</tit1><br>60 dag piersi indyka, 30 dag winogron, 2 łyżki ziaren jałowca, 2 cebule (20 dag