Typ tekstu: Książka
Autor: Gołaszewska Maria
Tytuł: Estetyka pięciu zmysłów
Rok wydania: 1997
Rok powstania: 1996
lub całkiem nie widzi. W takich
przypadkach dotyk przejmuje funkcję poznawczą wzroku. Jest rzeczą
charakterystyczną, iż ludzie niewidomi chętnie rzeźbią, modelują w
glinie, a ich wytwory artystyczne posiadają często wysoką wartość
estetyczną.

7.
Smak to zmysł rozpoznający chemiczne własności pokarmów.
Receptoryczna część analizatora smakowego to komórki smakowe
rozmieszczone na języku, a nadto: w śluzówce jamy ustnej, na przedniej
i tylnej powierzchni nagłośni, na tylnej ścianie gardła, na przednich
łukach podniebienia i na podniebieniu miękkim. Komórki smakowe znajdują
się w kubkach smakowych, tworzących wgłębienie między brodawkami
smakowymi. Bodźcami pobudzającymi te komórki są cząsteczki substancji
pokarmowych, które ze śliną dostają się do kubków smakowych
lub całkiem nie widzi. W takich<br>przypadkach dotyk przejmuje funkcję poznawczą wzroku. Jest rzeczą<br>charakterystyczną, iż ludzie niewidomi chętnie rzeźbią, modelują w<br>glinie, a ich wytwory artystyczne posiadają często wysoką wartość<br>estetyczną.&lt;/&gt;<br><br>&lt;div&gt;&lt;tit&gt;7.&lt;/&gt;<br> Smak to zmysł rozpoznający chemiczne własności pokarmów.<br>Receptoryczna część analizatora smakowego to komórki smakowe<br>rozmieszczone na języku, a nadto: w śluzówce jamy ustnej, na przedniej<br>i tylnej powierzchni nagłośni, na tylnej ścianie gardła, na przednich<br>łukach podniebienia i na podniebieniu miękkim. Komórki smakowe znajdują<br>się w kubkach smakowych, tworzących wgłębienie między brodawkami<br>smakowymi. Bodźcami pobudzającymi te komórki są cząsteczki substancji<br>pokarmowych, które ze śliną dostają się do kubków smakowych
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego