Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kronika Warszawy
Nr: 3
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1970
o pomoc do Sekcji Zaopatrywania zgłaszały się również instytucje dobroczynne oraz osoby prywatne. Trzeba też przy tym wyjaśnić, że przydzielanie żywności stałym mieszkańcom Warszawy nie wchodziło w zakres kompetencji Sekcji Zaopatrywania i organizowano je wyłącznie w celu aprowizowania uchodźców. W okresie 11-16 IX zaopatrywano ludność w chleb, mięso, tłuszcze, a ponadto herbatę, kawę, konserwy, kakao - w miarę posiadania tych produktów w magazynach Sekcji. Ustalono, że przede wszystkim Sekcja Zaopatrywania będzie aprowizować punkty ewakuacyjne; z pierwszeństwa korzystały również schroniska zorganizowane przez Sekcję Opieki nad Matką i Dzieckiem oraz Miejskie Punkty Odżywcze, które obsługiwały uchodźców spoza Warszawy.
Sekcji Zaopatrywania organizowała także tanie kuchnie
o pomoc do Sekcji Zaopatrywania zgłaszały się również instytucje dobroczynne oraz osoby prywatne. Trzeba też przy tym wyjaśnić, że przydzielanie żywności stałym mieszkańcom Warszawy nie wchodziło w zakres kompetencji Sekcji Zaopatrywania i organizowano je wyłącznie w celu aprowizowania uchodźców. W okresie 11-16 IX zaopatrywano ludność w chleb, mięso, tłuszcze, a ponadto herbatę, kawę, konserwy, kakao - w miarę posiadania tych produktów w magazynach Sekcji. Ustalono, że przede wszystkim Sekcja Zaopatrywania będzie aprowizować punkty ewakuacyjne; z pierwszeństwa korzystały również schroniska zorganizowane przez Sekcję Opieki nad Matką i Dzieckiem oraz Miejskie Punkty Odżywcze, które obsługiwały uchodźców spoza Warszawy.<br>Sekcji Zaopatrywania organizowała także tanie kuchnie
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego