Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Dziennik Polski
Nr: 10/7
Miejsce wydania: Kraków
Rok: 1998
Chyba że złapiemy kogoś na gorącym uczynku, co jest mało prawdopodobne - mówi Zofia Ziernicka, kierownik Oddziału Higieny Żywności i Żywienia śródmiejskiego oddziału sanepidu w Krakowie.
Terenowe inspektoraty kontrolują przede wszystkim, czy zakłady gastronomiczne i sklepy mają zezwolenie na działalność i czy jej zakres jest zgodny z zezwoleniem, czy pracownicy mają aktualne książeczki zdrowia oraz czy odzież prywatna i ochronna są należycie przechowywane. Należycie, to znaczy oddzielnie, na innych półkach. Kontrolowana jest także higiena osobista personelu. Inspektorzy patrzą głównie na to, czy sprzedawca, kucharz i pomocnik mają czysty, biały płócienny fartuch oraz właściwie zabezpieczone włosy. - Kontrolujemy także, czy pracownicy myją ręce po
Chyba że złapiemy kogoś na gorącym uczynku, co jest mało prawdopodobne&lt;/&gt; - mówi Zofia Ziernicka, kierownik Oddziału Higieny Żywności i Żywienia śródmiejskiego oddziału sanepidu w Krakowie.<br>Terenowe inspektoraty kontrolują przede wszystkim, czy zakłady gastronomiczne i sklepy mają zezwolenie na działalność i czy jej zakres jest zgodny z zezwoleniem, czy pracownicy mają aktualne książeczki zdrowia oraz czy odzież prywatna i ochronna są należycie przechowywane. Należycie, to znaczy oddzielnie, na innych półkach. Kontrolowana jest także higiena osobista personelu. Inspektorzy patrzą głównie na to, czy sprzedawca, kucharz i pomocnik mają czysty, biały płócienny fartuch oraz właściwie zabezpieczone włosy. &lt;q&gt;- Kontrolujemy także, czy pracownicy myją ręce po
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego