Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 8
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
w wysokich szklankach z lodem lub wodą sodową, ale można popijać je także bez dodatków z kieliszków do wina. Są składnikiem niezliczonych koktajli. Do słodkiego białego pasuje plasterek cytryny, czerwony i różowy lepiej komponują się z aromatem pomarańczy, a do białego wytrawnego najodpowiedniejszym dodatkiem jest zielona oliwka. Przed posiłkiem pobudzają apetyt, pomagają rozjaśnić umysł w czasie rozmów handlowych, poprawiają nastrój podczas zabawy, zaś przed snem pije się je dla odprężenia.
Wermuty mają dziś po prostu wszechstronne zastosowanie, jednak w początkach swej kariery służyły przede wszystkim jako aperitif. Dodatek gorzkich ziół, stymulujących wydzielanie soków żołądkowych, doskonale zaostrzał apetyt. Szukając początków zwyczaju picia
w wysokich szklankach z lodem lub wodą sodową, ale można popijać je także bez dodatków z kieliszków do wina. Są składnikiem niezliczonych koktajli. Do słodkiego białego pasuje plasterek cytryny, czerwony i różowy lepiej komponują się z aromatem pomarańczy, a do białego wytrawnego najodpowiedniejszym dodatkiem jest zielona oliwka. Przed posiłkiem pobudzają apetyt, pomagają rozjaśnić umysł w czasie rozmów handlowych, poprawiają nastrój podczas zabawy, zaś przed snem pije się je dla odprężenia.<br>Wermuty mają dziś po prostu wszechstronne zastosowanie, jednak w początkach swej kariery służyły przede wszystkim jako aperitif. Dodatek gorzkich ziół, stymulujących wydzielanie soków żołądkowych, doskonale zaostrzał apetyt. Szukając początków zwyczaju picia
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego