Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
witaminy z grupy B (wszystkie), H i P, w fosfor oraz w żelazo, zwalczające anemię; również w takie związki kwasowe, które obniżają poziom cholesterolu.
I tym, z neofickim zapałem, zaczyna się dziś zajmować przede wszystkim gastroenterologia, tworząc dział enogastrologii, bowiem w enologii znajduje sojusznika. Tu nie chodzi tylko o pobudzenie apetytu, ale o skutki takiego pobudzenia, które objawia się w ożywieniu wszystkich gruczołów wewnętrznego wydzielania, a zatem w oczywistym wzmocnieniu całego systemu trawiennego. Energiczne bodźce winne przyśpieszają rozkład tłuszczów i chronią wątrobę przed nazbyt wielkim wysiłkiem, przy czym młode wina, o dużej zawartości kwasu jabłkowego, mogą być pożyteczne podczas leczenia nawet
witaminy z grupy B (wszystkie), H i P, w fosfor oraz w żelazo, zwalczające anemię; również w takie związki kwasowe, które obniżają poziom cholesterolu.<br> I tym, z neofickim zapałem, zaczyna się dziś zajmować przede wszystkim gastroenterologia, tworząc dział enogastrologii, bowiem w enologii znajduje sojusznika. Tu nie chodzi tylko o pobudzenie apetytu, ale o skutki takiego pobudzenia, które objawia się w ożywieniu wszystkich gruczołów wewnętrznego wydzielania, a zatem w oczywistym wzmocnieniu całego systemu trawiennego. Energiczne bodźce winne przyśpieszają rozkład tłuszczów i chronią wątrobę przed nazbyt wielkim wysiłkiem, przy czym młode wina, o dużej zawartości kwasu jabłkowego, mogą być pożyteczne podczas leczenia nawet
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego