Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Przekrój
Nr: 37 (2934)
Miejsce wydania: Kraków
Rok: 2001
gorący tłuszcz. Kiedy będą złocisto-brązowe po obu stronach, odcedzamy na papierowych ręcznikach i podajemy, na przykład z sosem z papryki. Sos przyrządzamy, tnąc na malutkie kawałeczki żółtą i czerwoną paprykę, dodając do niej drobniutko posiekaną czerwoną cebulkę, tyle oliwy z pierwszego tłoczenia, żeby wszystko pokryła, łyżkę lub więcej octu balsamicznego, sól i pieprz. Odstawiamy na dwie godziny, po czym odlewamy większość oliwy i podajemy. Do tego sosu można także dodać czosnek i zioła.
Indianie z plemienia Zuni uprawiają sześć odmian kukurydzy - czerwoną, białą, żółtą, niebieską, nakrapianą i czarną. Przyznam, że nigdy nie widziałem czerwonej ani czarnej. Natomiast jadłem chipsy z
gorący tłuszcz. Kiedy będą złocisto-brązowe po obu stronach, odcedzamy na papierowych ręcznikach i podajemy, na przykład z sosem z papryki. Sos przyrządzamy, tnąc na malutkie kawałeczki żółtą i czerwoną paprykę, dodając do niej drobniutko posiekaną czerwoną cebulkę, tyle oliwy z pierwszego tłoczenia, żeby wszystko pokryła, łyżkę lub więcej octu balsamicznego, sól i pieprz. Odstawiamy na dwie godziny, po czym odlewamy większość oliwy i podajemy. Do tego sosu można także dodać czosnek i zioła.<br>Indianie z plemienia Zuni uprawiają sześć odmian kukurydzy - czerwoną, białą, żółtą, niebieską, nakrapianą i czarną. Przyznam, że nigdy nie widziałem czerwonej ani czarnej. Natomiast jadłem chipsy z
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego