Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Tygodnik Podhalański
Nr: 22
Miejsce wydania: Zakopane
Rok: 1999
3,5 zł, obatzda - bawarski przysmak z preclem 11(!) zł. Przyniesiono piwo pszeniczne, lekko mętnawe, silnie musujące - od słodowego różniło się brakiem goryczki i lekko kwaśnym smakiem. Rozcierając je na podniebieniu, czytałem dalej: zestaw serowy 16,5 zł, talerz bawarski również 16, 5 zł, śledź a lá Alojsius 9 zł, bawarska sałatka ziemniaczana z wędzonką 5 zł, norymberska sałatka mięsna 8 zł, roladki z wątróbek drobiowych z wędzonką 10,5 zł.
Z zup zamówiłem bulion (wiecie, że mam do niego słabość) z knedlem bawarskim (tylko 5 zł). Knedle, nie wiedzieć czemu, w Polsce są zupełnie nieznane, no chyba, że mowa o
3,5 zł, &lt;foreign&gt;obatzda&lt;/&gt; - bawarski przysmak z preclem 11(!) zł. Przyniesiono piwo pszeniczne, lekko mętnawe, silnie musujące - od słodowego różniło się brakiem goryczki i lekko kwaśnym smakiem. Rozcierając je na podniebieniu, czytałem dalej: zestaw serowy 16,5 zł, talerz bawarski również 16, 5 zł, śledź a lá Alojsius 9 zł, bawarska sałatka ziemniaczana z wędzonką 5 zł, norymberska sałatka mięsna 8 zł, &lt;orig&gt;roladki&lt;/&gt; z wątróbek drobiowych z wędzonką 10,5 zł.<br>Z zup zamówiłem bulion (wiecie, że mam do niego słabość) z knedlem bawarskim (tylko 5 zł). Knedle, nie wiedzieć czemu, w Polsce są zupełnie nieznane, no chyba, że mowa o
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego