Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 8
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
pierwszych twórców właściwego wermutu uważają handlarza win z Turynu, Antonio Carpano, który podobno zaczął sprzedawać produkowane przez siebie ziołowe wino gronowe. Mieszankę korzenno-ziołową zalewał wódką winogronową, a uzyskany wyciąg uzupełniał białym winem. Wedle romantycznej opowieści ową recepturę przekazała Carpano babka. Była w młodości piękną kobietą, w której zakochał się bawarski zakonnik. Dla ponętnej Włoszki zrzucił habit i wyniósł z klasztoru strzeżony przepis na winno-ziołowy eliksir. Jakkolwiek było, nazwa aromatycznego wina, szybko zyskującego liczne grono zwolenników, rzeczywiście pochodzi od niemieckiego słowa Wermutkraut. Oznacza ono piołun - podstawowy składnik wermutowych mieszanek. Na dworze sabaudzkim słowo to, "uszlachetnione" przez Francuzów, stało się vermouthem
pierwszych twórców właściwego wermutu uważają handlarza win z Turynu, Antonio Carpano, który podobno zaczął sprzedawać produkowane przez siebie ziołowe wino gronowe. Mieszankę korzenno-ziołową zalewał wódką winogronową, a uzyskany wyciąg uzupełniał białym winem. Wedle romantycznej opowieści ową recepturę przekazała Carpano babka. Była w młodości piękną kobietą, w której zakochał się bawarski zakonnik. Dla ponętnej Włoszki zrzucił habit i wyniósł z klasztoru strzeżony przepis na winno-ziołowy eliksir. Jakkolwiek było, nazwa aromatycznego wina, szybko zyskującego liczne grono zwolenników, rzeczywiście pochodzi od niemieckiego słowa Wermutkraut. Oznacza ono piołun - podstawowy składnik wermutowych mieszanek. Na dworze sabaudzkim słowo to, "uszlachetnione" przez Francuzów, stało się vermouthem
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego