Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Cosmopolitan
Nr: 7
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
30 tygodni (i wtedy otrzymuje się wielki dyplom). Główne kursy prowadzi szef cukierni paryskiego Ritza, Regis Ferey. Pod okiem mistrza każdy sam musi wykonać tort czy suflet. Najlepsze wyniki osiągają Japonki - są najzręczniejsze i najpilniejsze. Dla dzieci, które miały szczęście urodzić się "besebeże" (tak we Francji określają porządną burżuazję: BCBG - bon chic, bon genre) są specjalne popołudniowe zajęcia - "Kluski we wszystkich kolorach" albo "Wszystko z czekolady". Grzeczne dziewczynki i chłopcy nie ćwiczą już gam na pianinie, tylko mieszanie migdałowego mleczka. Oblężenie przeżywa też prowincja - każdy region ma swe kursy kulinarne. Można zostać mistrzem kuchni prowansalskiej, znawcą muli i ostryg, specjalistą od
30 tygodni (i wtedy otrzymuje się wielki dyplom). Główne kursy prowadzi szef cukierni paryskiego Ritza, Regis Ferey. Pod okiem mistrza każdy sam musi wykonać tort czy suflet. Najlepsze wyniki osiągają Japonki - są najzręczniejsze i najpilniejsze. Dla dzieci, które miały szczęście urodzić się <orig>"besebeże"</> (tak we Francji określają porządną burżuazję: BCBG - bon chic, bon genre) są specjalne popołudniowe zajęcia - "Kluski we wszystkich kolorach" albo "Wszystko z czekolady". Grzeczne dziewczynki i chłopcy nie ćwiczą już gam na pianinie, tylko mieszanie migdałowego mleczka. Oblężenie przeżywa też prowincja - każdy region ma swe kursy kulinarne. Można zostać mistrzem kuchni prowansalskiej, znawcą muli i ostryg, specjalistą od
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego