Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Cosmopolitan
Nr: 7
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
i wtedy otrzymuje się wielki dyplom). Główne kursy prowadzi szef cukierni paryskiego Ritza, Regis Ferey. Pod okiem mistrza każdy sam musi wykonać tort czy suflet. Najlepsze wyniki osiągają Japonki - są najzręczniejsze i najpilniejsze. Dla dzieci, które miały szczęście urodzić się "besebeże" (tak we Francji określają porządną burżuazję: BCBG - bon chic, bon genre) są specjalne popołudniowe zajęcia - "Kluski we wszystkich kolorach" albo "Wszystko z czekolady". Grzeczne dziewczynki i chłopcy nie ćwiczą już gam na pianinie, tylko mieszanie migdałowego mleczka. Oblężenie przeżywa też prowincja - każdy region ma swe kursy kulinarne. Można zostać mistrzem kuchni prowansalskiej, znawcą muli i ostryg, specjalistą od serów albo
i wtedy otrzymuje się wielki dyplom). Główne kursy prowadzi szef cukierni paryskiego Ritza, Regis Ferey. Pod okiem mistrza każdy sam musi wykonać tort czy suflet. Najlepsze wyniki osiągają Japonki - są najzręczniejsze i najpilniejsze. Dla dzieci, które miały szczęście urodzić się <orig>"besebeże"</> (tak we Francji określają porządną burżuazję: BCBG - bon chic, bon genre) są specjalne popołudniowe zajęcia - "Kluski we wszystkich kolorach" albo "Wszystko z czekolady". Grzeczne dziewczynki i chłopcy nie ćwiczą już gam na pianinie, tylko mieszanie migdałowego mleczka. Oblężenie przeżywa też prowincja - każdy region ma swe kursy kulinarne. Można zostać mistrzem kuchni prowansalskiej, znawcą muli i ostryg, specjalistą od serów albo
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego