Typ tekstu: Książka
Autor: Jackowski Aleksander
Tytuł: Polska sztuka ludowa
Rok: 2002
powstały foremki do porcjowania masła. Wyciskano za pomocą zdobionego ruchomego denka krążek masła "do jednorazowego użytku", o podobnej wadze, jak to się dzisiaj robi w samolotach czy kawiarniach.
Na Podhalu i Podbeskidziu przy zdobieniu oscypków z owczego sera posługiwano się formami złożonymi z dwóch części, którymi dekorowano uformowana w dłoniach bryłę sera. W zależności od wielkości stożka stosowano rożne obejmy. Ornamentowały one środek oscypka, tworząc pas rytmicznych karbów, złożonych z prostych elementów, równoległych do siebie bądź przecinających się ukośnie. Mniej popularne były "sercówki", wyciskane w zamkniętych foremkach ze zdobionymi wieczkami. Nazywano je także "parzenicarkami", ponieważ przypominały kształt góralskich parzenic. Zdobiły je
powstały foremki do porcjowania masła. Wyciskano za pomocą zdobionego ruchomego denka krążek masła "do jednorazowego użytku", o podobnej wadze, jak to się dzisiaj robi w samolotach czy kawiarniach. <br>Na Podhalu i Podbeskidziu przy zdobieniu oscypków z owczego sera posługiwano się formami złożonymi z dwóch części, którymi dekorowano uformowana w dłoniach bryłę sera. W zależności od wielkości stożka stosowano rożne obejmy. Ornamentowały one środek oscypka, tworząc pas rytmicznych karbów, złożonych z prostych elementów, równoległych do siebie bądź przecinających się ukośnie. Mniej popularne były "sercówki", wyciskane w zamkniętych foremkach ze zdobionymi wieczkami. Nazywano je także "parzenicarkami", ponieważ przypominały kształt góralskich parzenic. Zdobiły je
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego