Typ tekstu: Prasa
Tytuł: CKM
Nr: 11
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2000
że mongolscy wojownicy, w porównaniu ze średniowieczną polską szlachtą, która kąpała się trzy razy do roku, byli wzorami higieny: myli się dwa razy dziennie, zażywali sauny, a na wyprawę każdy z wojowników zabierał co najmniej 4 zmiany bielizny. Pewne więc jest, że żaden z tych czyścioszków nie wziąłby do gęby byle czego. Z czasem jadanie surowego mięsa rozprzestrzeniło się po całej Europie. Wśród ludów germańskich do dziś popularny jest np. hake peter, czyli mielone surowe mięso wieprzowe, doprawiane jak nasz swojski tatar. Wiek pary i elektryczności przyniósł ludzkości maszynkę do mielenia mięsa i od tamtej pory kuchmistrzowie, idąc na łatwiznę, mielą polędwicę
że mongolscy wojownicy, w porównaniu ze średniowieczną polską szlachtą, która kąpała się trzy razy do roku, byli wzorami higieny: myli się dwa razy dziennie, zażywali sauny, a na wyprawę każdy z wojowników zabierał co najmniej 4 zmiany bielizny. Pewne więc jest, że żaden z tych czyścioszków nie wziąłby do gęby byle czego. Z czasem jadanie surowego mięsa rozprzestrzeniło się po całej Europie. Wśród ludów germańskich do dziś popularny jest np. hake peter, czyli mielone surowe mięso wieprzowe, doprawiane jak nasz swojski tatar. Wiek pary i elektryczności przyniósł ludzkości maszynkę do mielenia mięsa i od tamtej pory kuchmistrzowie, idąc na łatwiznę, mielą polędwicę
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego