Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Polityka
Nr: 10.02 (40)
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2004
zaparzenia. Zmielona traci aromat po ok. 2 godzinach, a w zamknięciu po ok. 10 dniach.

2. Dobrej, zimnej wody (w Polsce woda z kranu zmienia smak kawy).

3. Odpowiedniego sprzętu zawsze dobrze umytego - resztki kawy, w której są olejki, szybko jełczeją.

4. Chudego mleka, ponieważ tłuste zabija smak kawy. Do cappuccino mleko powinno być chłodne, tworzy wówczas lepszą, trwalszą piankę.

Uwaga! Nie wolno zalewać kawy wrzątkiem - najlepszy napar otrzymuje się w temperaturze 98 st. C. Ponadto puryści kawowi sami palą kawę np. w piekarniku lub na patelni.

Przepis na cappuccino

1. Zimne, chude mleko wlać do głębokiego naczynia i, korzystając z
zaparzenia. Zmielona traci aromat po ok. 2 godzinach, a w zamknięciu po ok. 10 dniach.<br><br>2. Dobrej, zimnej wody (w Polsce woda z kranu zmienia smak kawy).<br><br>3. Odpowiedniego sprzętu zawsze dobrze umytego - resztki kawy, w której są olejki, szybko jełczeją.<br><br>4. Chudego mleka, ponieważ tłuste zabija smak kawy. Do cappuccino mleko powinno być chłodne, tworzy wówczas lepszą, trwalszą piankę.<br><br>Uwaga! Nie wolno zalewać kawy wrzątkiem - najlepszy napar otrzymuje się w temperaturze 98 st. C. Ponadto puryści kawowi sami palą kawę np. w piekarniku lub na patelni.<br><br>&lt;tit&gt;Przepis na cappuccino&lt;/&gt;<br><br>1. Zimne, chude mleko wlać do głębokiego naczynia i, korzystając z
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego