Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 4
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
Można je podać także do sałatki z białą kiełbasą, zupy sabaudzkiej i do mostka cielęcego. Tym, którzy chcą zaszaleć, proponuję do dania głównego wino hiszpańskie z regionu Rioja, np. dojrzałą Rioja Gran Reserva "Conde de Valdemar" rocznik '85, '86 lub '89 (60-80 zł). Wino to ma wiśniowoczerwony kolor z ceglastoczerwonymi odcieniami, wspaniały zapach tytoniu i wanilii oraz niezwykle bogaty i oryginalny smak, przywodzący na myśl drewno i dojrzałe owoce. Przed podaniem należy je schłodzić do temperatury 16-18°C. Do zapiekanych bananów pasuje wino likierowe, np. Sauternes (ok. 100 zł) lub White Port Osborne (ok. 50 zł), ewentualnie likier. Jarosław
Można je podać także do sałatki z białą kiełbasą, zupy sabaudzkiej i do mostka cielęcego. Tym, którzy chcą zaszaleć, proponuję do dania głównego wino hiszpańskie z regionu Rioja, np. dojrzałą Rioja Gran Reserva "Conde de Valdemar" rocznik '85, '86 lub '89 (60-80 zł). Wino to ma wiśniowoczerwony kolor z ceglastoczerwonymi odcieniami, wspaniały zapach tytoniu i wanilii oraz niezwykle bogaty i oryginalny smak, przywodzący na myśl drewno i dojrzałe owoce. Przed podaniem należy je schłodzić do temperatury 16-18°C. Do zapiekanych bananów pasuje wino likierowe, np. Sauternes (ok. 100 zł) lub White Port Osborne (ok. 50 zł), ewentualnie likier. <au>Jarosław
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego