Podać w ogrzanej wazie lub w dużej salaterce.<br><gap><br><name type="prod">Tortoglionii</> al pomodoro e aspargi<br><name type="prod">Tortoglioni</> z pomidorami i szparagami <br> 40 dag <name type="prod">tortoglioni</>, 2 słoiki zielonych szparagów, 4 dojrzale pomidory, cebula, 10 listków bazylii, 5 dag tartego <name type="prod">parmezanu</>, 5 łyżek oliwy, czarny pieprz ziarnisty, sól.<br>Szparagi osączyć z zalewy, pokroić na 3-centymetrowe kawałki. Główki włożyć do miseczki i odłożyć.<br>Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pozbawić pestek i pokroić w kostkę.<br>W głębokiej patelni lub szerokim rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić na niej posiekaną cebulę, dodać pomidory i smażyć 10 min, mieszając.<br>Połączyć sos ze szparagami, zagotować, wymieszać z makaronem ugotowanym al dente i