Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
ów nektar wydobyty z suchych winogron (aszú) podczas pierwszej fazy maceracji, poddany później fermentacji i dojrzewaniu jako niezwykła esencja wina. I tak to właśnie się nazywa - Tokaji Eszencia - i jest jak bajka: mówi się o nim, ale go się nie widzi - tak mało go powstaje i tak skrzętnie go się chowa... Już tylko gwoli ścisłości dodajmy, że prócz tych tokajowych niezwykłości, jak Aszú, Szamorodni, Eszencia, są jeszcze tokaje zwyczajniejsze, jak Furmint, jak Máslás, jak Forditás, bo jest tam jeszcze szczep mniej głośny, jak Muscat Lunel, i beczki stare po 140 litrów, i nowe porządki prywatyzacyjne, i stary napis na starej winiecie
ów nektar wydobyty z suchych winogron (aszú) podczas pierwszej fazy maceracji, poddany później fermentacji i dojrzewaniu jako niezwykła esencja wina. I tak to właśnie się nazywa - Tokaji Eszencia - i jest jak bajka: mówi się o nim, ale go się nie widzi - tak mało go powstaje i tak skrzętnie go się chowa... Już tylko gwoli ścisłości dodajmy, że prócz tych tokajowych niezwykłości, jak Aszú, Szamorodni, Eszencia, są jeszcze tokaje zwyczajniejsze, jak Furmint, jak Máslás, jak Forditás, bo jest tam jeszcze szczep mniej głośny, jak Muscat Lunel, i beczki stare po 140 litrów, i nowe porządki prywatyzacyjne, i stary napis na starej winiecie
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego