Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kobieta i Życie
Nr: 20
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1972
szklanka mleka, 10 dkg śmietany, sól, cukier, i sok z cytryny do smaku.
Wymoczony w zimnej wodzie, obrany chrzan zetrzeć na drobnej tarce i sparzyć szybko na sicie, po czym przełożyć do miseczki i skropić sokiem z cytryny. Przygotować białą zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić mlekiem, zagotować mieszając. Dodać chrzan, doprawić do smaku i chwilę gotować. Po odstawieniu z ognia - dodać śmietanę, wymieszać. Jeśli chcemy wzbogacić sos składnikami odżywczymi - śmietanę można wymieszać przed dodaniem do sosu z surowym żółtkiem i chwilę mieszać sos na słabym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania.
Sos chrzanowy jest znakomity zarówno na zimno do jaj na
szklanka mleka, 10 dkg śmietany, sól, cukier, i sok z cytryny do smaku.<br>Wymoczony w zimnej wodzie, obrany chrzan zetrzeć na drobnej tarce i sparzyć szybko na sicie, po czym przełożyć do miseczki i skropić sokiem z cytryny. Przygotować białą zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić mlekiem, zagotować mieszając. Dodać chrzan, doprawić do smaku i chwilę gotować. Po odstawieniu z ognia - dodać śmietanę, wymieszać. Jeśli chcemy wzbogacić sos składnikami odżywczymi - śmietanę można wymieszać przed dodaniem do sosu z surowym żółtkiem i chwilę mieszać sos na słabym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania.<br>Sos chrzanowy jest znakomity zarówno na zimno do jaj na
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego