Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Tygodnik Podhalański
Nr: 16
Miejsce wydania: Zakopane
Rok: 1999
warkocze czosnku, którymi przyozdobiono ściany restauracji. Biel ścian przyjemnie kontrastowała ze starym brązem mebli i poczułem się jak w przydrożnym zajeździe na bezkresnej węgierskiej puszcie. To tam, w pobliżu Nagymajom najlepiej dojrzewa słynna czerwona papryka, a kto krzywi się pijąc węgierskie Ászu, ten za karę do końca życia powinien spożywać ciecz "Juhas" - niewątpliwie górny pułap polskiej myśli winiarskiej.
Długo nie mogłem zdecydować się na zamówienie - karta dań zawiera ponad 70 propozycji, których samo tylko przeczytanie wymaga wielkiego samozaparcia. Z przystawek zachęcająco brzmiały m.in.: befsztyk tatarski z polędwicy (10 zł), śledź po węgiersku za 7 zł, salami węgierskie á 9 zł
warkocze czosnku, którymi przyozdobiono ściany restauracji. Biel ścian przyjemnie kontrastowała ze starym brązem mebli i poczułem się jak w przydrożnym zajeździe na bezkresnej węgierskiej puszcie. To tam, w pobliżu Nagymajom najlepiej dojrzewa słynna czerwona papryka, a kto krzywi się pijąc węgierskie Ászu, ten za karę do końca życia powinien spożywać ciecz "Juhas" - niewątpliwie górny pułap polskiej myśli winiarskiej.<br>Długo nie mogłem zdecydować się na zamówienie - karta dań zawiera ponad 70 propozycji, których samo tylko przeczytanie wymaga wielkiego samozaparcia. Z przystawek zachęcająco brzmiały m.in.: befsztyk tatarski z polędwicy (10 zł), śledź po węgiersku za 7 zł, salami węgierskie á 9 zł
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego