Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 2
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
zeszklić na maśle. Dodać warzywa i lekko przesmażyć. Od razu wykładać na talerze.

OWOCE W KREMIE HISZPAŃSKIM
3 owoce kiwi, 2 pomarańcze (30 dag), 15 dag mrożonych czerwonych porzeczek, 15 dag mrożonych jagód, 20 dag masła, 2 łyżki mąki pszennej, 1 1/2 szklanki mleka, 6 żółtek, 1 szklanka cukru, cukier waniliowy (1,6 dag)
Z mąki i połowy masła zrobić białą zasmażkę, wlać zimne mleko, zagotować, stale mieszając, i zmiksować na gładką masę. Dodać cukier i, nadal mieszając, ponownie zagotować. Krem ostudzić do temperatury pokojowej i, miksując go, dodawać na przemian: resztę masła, żółtka oraz cukier waniliowy.
Porzeczki i jagody rozmrozić
zeszklić na maśle. Dodać warzywa i lekko przesmażyć. Od razu wykładać na talerze.<br><br>&lt;tit1&gt;OWOCE W KREMIE HISZPAŃSKIM&lt;/tit1&gt;<br>3 owoce kiwi, 2 pomarańcze (30 dag), 15 dag mrożonych czerwonych porzeczek, 15 dag mrożonych jagód, 20 dag masła, 2 łyżki mąki pszennej, 1 1/2 szklanki mleka, 6 żółtek, 1 szklanka cukru, cukier waniliowy (1,6 dag)<br>Z mąki i połowy masła zrobić białą zasmażkę, wlać zimne mleko, zagotować, stale mieszając, i zmiksować na gładką masę. Dodać cukier i, nadal mieszając, ponownie zagotować. Krem ostudzić do temperatury pokojowej i, miksując go, dodawać na przemian: resztę masła, żółtka oraz cukier waniliowy.<br>Porzeczki i jagody rozmrozić
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego