Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Lubię gotować
Nr: 7
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
min do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ĄC. Po upieczeniu (powinno być półkrwiste) pokroić na cienkie plastry. Podawać z sosem, przybrane malinami i natką pietruszki.
(6-8 porcji)

Galaretka z czerwonych owoców

50 dag truskawek, 35 dag czereśni, 15 dag malin, 2 galaretki truskawkowe, 3/4 szklanki śmietanki 30-procentowej, 1 cukier waniliowy (1,6 dag); do przybrania: 3 truskawki, kilka listków mięty
Truskawki, maliny oraz czereśnie umyć i osączyć. Truskawki oczyścić z szypułek. Czereśnie wydrylować. Owoce zmieszać i przełożyć do formy z kominkiem. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, przestudzić i zalać nimi owoce. Formę wstawić na 4 godz. do lodówki
min do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ĄC. Po upieczeniu (powinno być &lt;orig&gt;półkrwiste&lt;/&gt;) pokroić na cienkie plastry. Podawać z sosem, przybrane malinami i natką pietruszki.<br>(6-8 porcji)<br><br>&lt;tit&gt;Galaretka z czerwonych owoców&lt;/&gt;<br><br>50 dag truskawek, 35 dag czereśni, 15 dag malin, 2 galaretki truskawkowe, 3/4 szklanki śmietanki 30-procentowej, 1 cukier waniliowy (1,6 dag); do przybrania: 3 truskawki, kilka listków mięty<br>Truskawki, maliny oraz czereśnie umyć i osączyć. Truskawki oczyścić z szypułek. Czereśnie &lt;orig&gt;wydrylować&lt;/&gt;. Owoce zmieszać i przełożyć do formy z kominkiem. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, przestudzić i zalać nimi owoce. Formę wstawić na 4 godz. do lodówki
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego