temp. 200oC.<br>Ciasto amarantusowe z jabłkami<br>Po 1 szklance: mąki pszennej, kaszy manny, płatków owsianych, cukru, <name type="prod">poppingu</> lub nasin <name type="prod">amarantusa</><br>1 kg jabłek, cynamon, cukier waniliowy, <br>1 łyżeczka proszku do pieczenia,<br>1 kostka margaryny lub masła,<br>bułka tarta do posypania tortownicy.<br>Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Mąkę, kaszę, płatki, cukier waniliowy i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać. Do wysmarowanej margaryną i posypanej tartą bułką formy wsypać połowę przygotowanej mieszaniny, następnie wyłożyć na nią wcześniej obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Przykryć resztą mieszaniny. Na wierzchu równomiernie rozłożyć margarynę (lub mało). Piec 1 godz. i 15 minut.<br><br>Owocowa sałatka<br>Puszka ananasów, 1