Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Tygodnik Podhalański
Nr: 20
Miejsce wydania: Zakopane
Rok: 1999
ja i kucharze i kelnerzy spektakl pt. "Czar pieroga".
Podano menu, a w nim zupy: barszcz czerwony z uszkami - 5 zł, barszcz czerwony wykwintny - piróg z brokułami 7 zł, rosół celestyński za 5 zł. Ze względu na pamięć o Marszałku połakomiłem się na kołduny w bulionie za 7 zł.
Kołduny, czyli litewskie pierożki z mięsem mają na Litwie i Żmudzi tę samą rangę, co góralskie oscypki na Podhalu. Te małe kulki z ciasta pierogowego wypełnione muszą być grubo rozdrobnioną wołowiną ze szpondra, koniecznie z drobniutko siekanym łojem. To on, w wysokiej temperaturze bulionu tworzy charakterystyczny sos w szczelnie zalepionych wnętrzach kołduna
ja i kucharze i kelnerzy spektakl pt. "Czar pieroga".<br>Podano menu, a w nim zupy: barszcz czerwony z uszkami - 5 zł, barszcz czerwony wykwintny - piróg z brokułami 7 zł, rosół celestyński za 5 zł. Ze względu na pamięć o Marszałku połakomiłem się na kołduny w bulionie za 7 zł.<br>Kołduny, czyli litewskie pierożki z mięsem mają na Litwie i Żmudzi tę samą rangę, co góralskie oscypki na Podhalu. Te małe kulki z ciasta pierogowego wypełnione muszą być grubo rozdrobnioną wołowiną ze szpondra, koniecznie z drobniutko siekanym łojem. To on, w wysokiej temperaturze bulionu tworzy charakterystyczny sos w szczelnie zalepionych wnętrzach kołduna
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego