Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
nadzorem.
Powierzchnia ogólna winnic koniakowych wynosi około 90 tysięcy hektarów, co pozwala na wytworzenie około 10 milionów hektolitrów wina. Koniaku z tego uzyska się około 100 milionów butelek, z czego 90 procent eksportuje się, zwłaszcza do Stanów Zjednoczonych i do Anglii.
Ale tylko niektóre rodzaje win nadają się na koniakową destylację. Po pierwsze, muszą pochodzić z winogron szczepów Falle Blanche, Colombard i Uni Blanc, po drugie, z moszczu o większej niż zwykle zawartości kwasu. Bez dodatków siarczanu, z wielką dbałością o naturalne drożdże (które oferują już pierwsze cechy koniaku) poddawane są te wina podwójnej destylacji, co przynosi czystą winną okowitę o
nadzorem.<br> Powierzchnia ogólna winnic koniakowych wynosi około 90 tysięcy hektarów, co pozwala na wytworzenie około 10 milionów hektolitrów wina. Koniaku z tego uzyska się około 100 milionów butelek, z czego 90 procent eksportuje się, zwłaszcza do Stanów Zjednoczonych i do Anglii.<br> Ale tylko niektóre rodzaje win nadają się na koniakową destylację. Po pierwsze, muszą pochodzić z winogron szczepów Falle Blanche, Colombard i Uni Blanc, po drugie, z moszczu o większej niż zwykle zawartości kwasu. Bez dodatków siarczanu, z wielką dbałością o naturalne drożdże (które oferują już pierwsze cechy koniaku) poddawane są te wina podwójnej destylacji, co przynosi czystą winną okowitę o
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego