Typ tekstu: Prasa
Tytuł: CKM
Nr: 8
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
wymieszane z innym podwójnie przedestylowanym winem i z jeszcze jednym i jeszcze... Aby doszło do tego mariażu, potrzebny jest skomplikowany proces kubłowo-beczkowy. Punktem wyjścia jest wino lekkie (ok. 8 proc.) i nieklarowne. Pierwsza destylacja odbywa się w miedzianych kubłach, zwanych alembikami (moc rośnie do 25-30 proc). Po kolejnej destylacji na "voltomierzu" mamy już 62-72 proc., a to, co otrzymujemy Francuzi nazywają "wodą życia" (po francusku: eau-de-vie). By uzyskać litr tego szlachetnego płynu potrzebne jest aż dziewięć litrów wina. Teraz destylaty będą leżakowały w wielkich dębowych beczkach. Tam koniak straci na mocy 2-3 proc. alkoholu rocznie
wymieszane z innym podwójnie przedestylowanym winem i z jeszcze jednym i jeszcze... Aby doszło do tego mariażu, potrzebny jest skomplikowany proces kubłowo-beczkowy. Punktem wyjścia jest wino lekkie (ok. 8 proc.) i nieklarowne. Pierwsza destylacja odbywa się w miedzianych kubłach, zwanych alembikami (moc rośnie do 25-30 proc). Po kolejnej destylacji na "voltomierzu" mamy już 62-72 proc., a to, co otrzymujemy Francuzi nazywają "wodą życia" (po francusku: eau-de-vie). By uzyskać litr tego szlachetnego płynu potrzebne jest aż dziewięć litrów wina. Teraz destylaty będą leżakowały w wielkich dębowych beczkach. Tam koniak straci na mocy 2-3 proc. alkoholu rocznie
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego