Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kobieta i Życie
Nr: 22
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1956
w przemyśle gastronomicznym. Reszta znalazła sobie inne, lepsze możliwości zarobkowania.
Smutno więc przedstawia się pod tym względem bilans ostatnich lat. Po pierwsze - w zakładach gastronomicznych brak jest sił fachowych, po drugie - w kraju odczuwa się całkowity brak szkól i placówek przygotowujących ludzi na stanowiska kierowników żywienia w domach dziecka, szpitalach, domach wypoczynkowych itp. O takich sprawach, jak zdobywanie podstawowych wiadomości z zakresu prowadzenia gospodarstwa, jak przygotowanie dziewcząt do roli gospodyń (kobieta pracująca zawodowo też musi umieć gotować, reperować odzież i bieliznę, konserwować meble, robić przetwory - ta umiejętność pozwala jej na duże oszczędności w budżecie, na podnoszenie kultury domu) - w ogóle nie pomyślano
w przemyśle gastronomicznym. Reszta znalazła sobie inne, lepsze możliwości zarobkowania. <br>Smutno więc przedstawia się pod tym względem bilans ostatnich lat. Po pierwsze - w zakładach gastronomicznych brak jest sił fachowych, po drugie - w kraju odczuwa się całkowity brak szkól i placówek przygotowujących ludzi na stanowiska kierowników żywienia w domach dziecka, szpitalach, domach wypoczynkowych itp. O takich sprawach, jak zdobywanie podstawowych wiadomości z zakresu prowadzenia gospodarstwa, jak przygotowanie dziewcząt do roli gospodyń (kobieta pracująca zawodowo też musi umieć gotować, reperować odzież i bieliznę, konserwować meble, robić przetwory - ta umiejętność pozwala jej na duże oszczędności w budżecie, na podnoszenie kultury domu) - w ogóle nie pomyślano
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego