Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 1
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
po kurewsku! Wymyśliły go wysokiej klasy panie lekkich obyczajów. Pasta puttanesca zdecydowanie różni się od spaghetti alla milanese czy bolognese, spożywanych codziennie w każdym włoskim domu. Ma ostry, podniecający smak, bo jest w niej mnóstwo czosnku, ostrej papryki, anchois i kaparów. Neapol do dziś mocno pachnie czosnkiem. W starożytności Rzym dosłownie nim śmierdział. Allium sativum, czyli czosnek pospolity, zawiera bowiem bakteriobójcze fitoncydy i działające podniecająco olejki eteryczne. Jedzono więc czosnek powszechnie w Azji Mniejszej, skąd ta roślina pochodzi, w starożytnej Grecji i wreszcie w całym rzymskim imperium. A pasta puttanesca, nosząca smak i sekret grzechu, już w samej swej nazwie podniecająca
po kurewsku</>! Wymyśliły go wysokiej klasy panie lekkich obyczajów. <foreign>Pasta puttanesca</> zdecydowanie różni się od <foreign>spaghetti alla milanese</> czy <foreign>bolognese</>, spożywanych codziennie w każdym włoskim domu. Ma ostry, podniecający smak, bo jest w niej mnóstwo czosnku, ostrej papryki, <foreign>anchois</> i kaparów. Neapol do dziś mocno pachnie czosnkiem. W starożytności Rzym dosłownie nim śmierdział. <foreign>Allium sativum</>, czyli czosnek pospolity, zawiera bowiem bakteriobójcze fitoncydy i działające podniecająco olejki eteryczne. Jedzono więc czosnek powszechnie w Azji Mniejszej, skąd ta roślina pochodzi, w starożytnej Grecji i wreszcie w całym rzymskim imperium. A <foreign>pasta puttanesca</>, nosząca smak i sekret grzechu, już w samej swej nazwie podniecająca
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego