Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Wprost
Nr: 21.11
Miejsce wydania: Poznań
Rok: 1999
najsmaczniejsze są, gdy młode i pozyskane w okresie od października do końca lutego. Jeżeli dziczyznę kupujemy późną wiosną, musimy mieć świadomość, że jest to zdobycz jesienno-zimowa, wiele miesięcy przechowywana w chłodni. Do takiej oferty należy zawsze podchodzić z dużą ostrożnością.
Najłatwiej dostępnym gatunkiem dziczyzny jest mięso i wędliny z dzika. Szynkę z dzika można kupić już za 21 zł za kilogram (schab kosztuje około 24 zł, zaś łopatka - 17 zł). Kiełbasy z dzika (polska, myśliwska, kabanosy) kosztują 13-16 zł. Z ptactwa najłatwiej zdobyć bażanty (tusze lub z upierzeniem). Cena, jaką warto zapłacić, to 23-30 zł. Najdroższym dostępnym mięsem
najsmaczniejsze są, gdy młode i pozyskane w okresie od października do końca lutego. Jeżeli dziczyznę kupujemy późną wiosną, musimy mieć świadomość, że jest to zdobycz jesienno-zimowa, wiele miesięcy przechowywana w chłodni. Do takiej oferty należy zawsze podchodzić z dużą ostrożnością.<br>Najłatwiej dostępnym gatunkiem dziczyzny jest mięso i wędliny z dzika. Szynkę z dzika można kupić już za 21 zł za kilogram (schab kosztuje około 24 zł, zaś łopatka - 17 zł). Kiełbasy z dzika (polska, myśliwska, kabanosy) kosztują 13-16 zł. Z ptactwa najłatwiej zdobyć bażanty (tusze lub z upierzeniem). Cena, jaką warto zapłacić, to 23-30 zł. Najdroższym dostępnym mięsem
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego