Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Wprost
Nr: 51
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1997
profesor biologii molekularnej z uniwersytetu w Caen, stwierdził na sympozjum w Metz: "Rośliny odporne na herbicydy są roślinami hodowanymi na herbicydach. Mają je w sobie. Trucizny, jakimi są środki chwastobójcze, nie szkodzą zmutowanej genetycznie kukurydzy, soi, rzepakom czy burakom. Włączono do nich bowiem gen bakterii zmieniający metabolizm tych roślin. W efekcie herbicydy przestały być dla nich groźne. Trucizny jednak pozostają w roślinach. Po czym kumulują się w organizmach stanowiących kolejne ogniwa łańcucha pokarmowego, gdy stają się pokarmem zwierząt hodowlanych i wreszcie trafiają na nasz stół".
Do kukurydzy wprowadzono również gen bakterii Bacillus thuringiensis. Ten mikroorganizm wytwarza substancję zabijającą żerujące na tej
profesor biologii molekularnej z uniwersytetu w Caen, stwierdził na sympozjum w Metz: "Rośliny odporne na herbicydy są roślinami hodowanymi na herbicydach. Mają je w sobie. Trucizny, jakimi są środki chwastobójcze, nie szkodzą zmutowanej genetycznie kukurydzy, soi, rzepakom czy burakom. Włączono do nich bowiem gen bakterii zmieniający metabolizm tych roślin. W efekcie herbicydy przestały być dla nich groźne. Trucizny jednak pozostają w roślinach. Po czym kumulują się w organizmach stanowiących kolejne ogniwa łańcucha pokarmowego, gdy stają się pokarmem zwierząt hodowlanych i wreszcie trafiają na nasz stół". <br>Do kukurydzy wprowadzono również gen bakterii Bacillus thuringiensis. Ten mikroorganizm wytwarza substancję zabijającą żerujące na tej
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego