Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
które stwierdzono w soi i łubinie. Są to związki, których negatywny wpływ na organizm zwierzęcy nie został dokładnie zbadany.

2.1.3.3. Skład aminokwasowy i wartość odżywcza białka
Podstawą do oceny wartości odżywczej białka jest skład aminokwasowy. Wartość tę można wyrazić bądź wskaźnikiem aminokwasów ograniczających, bądź też indeksem aminokwasów egzogennych (EAAI).

Z danych zawartych w tabeli 7 wynika, że najniższą wartością odżywczą wyrażoną wskaźnikiem EAAI charakteryzuje się białko łubinu, a najwyższą grochu. Omawiane nasiona roślin strączkowych są ubogie w aminokwasy siarkowe (metionina i cystyna), tryptofan i treoninę, natomiast zawierają stosunkowo dużo lizyny. Niedobór tych aminokwasów można w dawkach pokarmowych dla
które stwierdzono w soi i łubinie. Są to związki, których negatywny wpływ na organizm zwierzęcy nie został dokładnie zbadany.<br><br>&lt;tit1&gt;2.1.3.3. Skład aminokwasowy i wartość odżywcza białka&lt;/&gt;<br>Podstawą do oceny wartości odżywczej białka jest skład aminokwasowy. Wartość tę można wyrazić bądź wskaźnikiem aminokwasów ograniczających, bądź też indeksem aminokwasów egzogennych (EAAI).<br>&lt;gap&gt;<br>Z danych zawartych w tabeli 7 wynika, że najniższą wartością odżywczą wyrażoną wskaźnikiem EAAI charakteryzuje się białko łubinu, a najwyższą grochu. Omawiane nasiona roślin strączkowych są ubogie &lt;page nr=20&gt; w aminokwasy siarkowe (metionina i cystyna), tryptofan i treoninę, natomiast zawierają stosunkowo dużo lizyny. Niedobór tych aminokwasów można w dawkach pokarmowych dla
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego