Typ tekstu: Książka
Autor: Rojek Tadeusz
Tytuł: Jak to się je
Rok: 1992
nadać przyjęciu doskonałą oprawę, z drugiej zaś - właśnie w imię tej doskonałości - musimy uniknąć przeładowania zastawą. Stół nie może sprawiać wrażenia jakiejś ekspozycji, mającej świadczyć o zamożności domu. Jest to w bardzo złym guście. Takiego "przedobrzenia" trzeba stanowczo unikać. Podobnie jak wytworność toalety eleganckiej damy jest sztuką wystudiowanej skromności, tak elegancja stołu musi być daleka od zbytku. Nic, co jest zbyt jaskrawe, agresywne w wyrazie, nie powinno się znaleźć na wykwintnie nakrytym stole. Półmiski, salaterki, sosjerki, kieliszki, a wreszcie sztućce powinny być w takiej ilości, jaka jest potrzebna. Tylko trzy sztućce mogą leżeć po każdej stronie nakrycia. Nakrywając stół, pamiętajmy, że
nadać przyjęciu doskonałą oprawę, z drugiej zaś - właśnie w imię tej doskonałości - musimy uniknąć przeładowania zastawą. Stół nie może sprawiać wrażenia jakiejś ekspozycji, mającej świadczyć o zamożności domu. Jest to w bardzo złym guście. Takiego "przedobrzenia" trzeba stanowczo unikać. Podobnie jak wytworność toalety eleganckiej damy jest sztuką wystudiowanej skromności, tak elegancja stołu musi być daleka od zbytku. Nic, co jest zbyt jaskrawe, agresywne w wyrazie, nie powinno się znaleźć na wykwintnie nakrytym stole. Półmiski, salaterki, sosjerki, kieliszki, a wreszcie sztućce powinny być w takiej ilości, jaka jest potrzebna. Tylko trzy sztućce mogą leżeć po każdej stronie nakrycia. Nakrywając stół, pamiętajmy, że
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego